Порекло презимена Дуновић

7. март 2012.

коментара: 7

Дуновићи су претежно Срби из Босанске Крајине. Славе Светог Николу.

Према Шематизму Дабро-босанске митрополије из 1882. године, Дуновића је било у парохијама Кључ, Маховљани, Јунузовци и Граци. Сви су славили Никољдан. Код Кључа су присутни у селима Хумићи и Доњи Рамићи, код Градишке у Доњим Карајзовцима (парохија Јунузовци), код Лакташа у Кобатовцима (парохија Маховљани).

Дуновић Никола-ковач из Кључа, био је у логору Јасеновац. Милутин Дуновић и Ристо Дуновић из Кључа су преживели рат, док је Перица Дуновић убијен. Из Доњих Карајзоваца је у логору Стара Градишка страдао Дуновић Милован, рођ 1920. Из Доњих Рамића код Кључа су 1941. убијени су Божо, Јово и Симо Дуновић Симини, као и Дане и Никола Перини. Из Хумића је Дуновић Петар (рођ. 1894) убијен у логору у Немачкој. Из Кобатоваца су страдали Милан Дуновић Николин (логор Градишка), затим Мара Ђуранова и Зора Томина (страдале у Кобатовцима)

Дуновића има у Примишљу код Слуња (Хрватска). Током Другог светског рата, из тог села су страдали: Дуновић Ђуро (отац Раде), Дуновић Тодор (отац Дане), Анђелија (Илија), Душан (Илија), Милан (Илија), Илија (Миле). Из Примишља је био Дуновић Марко (рођ. 1919), председник Синдиката угоститељских и трговачких радника, са пребивалиштем у Београду.

Муслимани Дуновићи су присутни у селу Туралићи код Зенице. Пашан Дуновић Мујин је страдао у Туралићима 1942. године.

 

 

 

 

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Dejan

    Zanima me poreklo moga prezimena Dunovic?Ako neko nesto zna,neka javi!Lp

  2. Слободан Зрнић

    Према Шематизму Дабро-босанске митрополије из 1882. године, Дуновића је било у парохијама Маховљани (Кобатовци), Јунузовци (Доњи Карајзовци), Кључ (Доњи Рамићи, Хумићи), Граци. Сви су славили Никољдан.

    У Примишљу код Слуња било је такође Дуновића Срба.

    Муслимана Дуновића има у Туралићима код Зенице.

  3. Слободан Зрнић

    Постављен је текст о Дуновићима у чланку.