Poreklo prezimena Dunović

7. mart 2012.

komentara: 7

Dunovići su pretežno Srbi iz Bosanske Krajine. Slave Svetog Nikolu.

Prema Šematizmu Dabro-bosanske mitropolije iz 1882. godine, Dunovića je bilo u parohijama Ključ, Mahovljani, Junuzovci i Graci. Svi su slavili Nikoljdan. Kod Ključa su prisutni u selima Humići i Donji Ramići, kod Gradiške u Donjim Karajzovcima (parohija Junuzovci), kod Laktaša u Kobatovcima (parohija Mahovljani).

Dunović Nikola-kovač iz Ključa, bio je u logoru Jasenovac. Milutin Dunović i Risto Dunović iz Ključa su preživeli rat, dok je Perica Dunović ubijen. Iz Donjih Karajzovaca je u logoru Stara Gradiška stradao Dunović Milovan, rođ 1920. Iz Donjih Ramića kod Ključa su 1941. ubijeni su Božo, Jovo i Simo Dunović Simini, kao i Dane i Nikola Perini. Iz Humića je Dunović Petar (rođ. 1894) ubijen u logoru u Nemačkoj. Iz Kobatovaca su stradali Milan Dunović Nikolin (logor Gradiška), zatim Mara Đuranova i Zora Tomina (stradale u Kobatovcima)

Dunovića ima u Primišlju kod Slunja (Hrvatska). Tokom Drugog svetskog rata, iz tog sela su stradali: Dunović Đuro (otac Rade), Dunović Todor (otac Dane), Anđelija (Ilija), Dušan (Ilija), Milan (Ilija), Ilija (Mile). Iz Primišlja je bio Dunović Marko (rođ. 1919), predsednik Sindikata ugostiteljskih i trgovačkih radnika, sa prebivalištem u Beogradu.

Muslimani Dunovići su prisutni u selu Turalići kod Zenice. Pašan Dunović Mujin je stradao u Turalićima 1942. godine.

 

 

 

 

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Dejan

    Zanima me poreklo moga prezimena Dunovic?Ako neko nesto zna,neka javi!Lp

    • Polić

      Hej pozdrav Dejane..meni je baba od Dunovića iz okoline Banja Luke..ne znam ni ja ništa o poreklu prezimena Dunović a zanima me

      • Milorad Bogdanović

        Slava i mjesto!?
        Ovako, možemo samo da “gatamo”. A i ćirilica bi bila poželjna.
        Svako dobro.

        • Aleksandar Dunovic

          Moje Porijeklo je iz sela “Donji Karajzovci” od tamo dosli sa okoline Kljuca. Prandjed je pricao kao Crnogorac. Ima i druga Loza od Sela Ramici blizu Kljuca. ja dokle sam stigao je bilo da je Loza iz “Rase”, poz.

        • Aleksandar Dunovic

          i slava nam je sveti Nikola

  2. Slobodan Zrnić

    Prema Šematizmu Dabro-bosanske mitropolije iz 1882. godine, Dunovića je bilo u parohijama Mahovljani (Kobatovci), Junuzovci (Donji Karajzovci), Ključ (Donji Ramići, Humići), Graci. Svi su slavili Nikoljdan.

    U Primišlju kod Slunja bilo je takođe Dunovića Srba.

    Muslimana Dunovića ima u Turalićima kod Zenice.

  3. Slobodan Zrnić

    Postavljen je tekst o Dunovićima u članku.