Појужина

6. март 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    ПОЈУЖИНА (п). у Биограду (Невесиње). Поријеклом су “Муаревице из Попова”, одаакле су и старе Мухаревице које Дедијер региструје као Муаревице. Филиповић их наводи као Појужине и каже да су се “смакле” у Попову (59:224; 84:150).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Nikola

      Pojuzine poticu iz Mareve Ljuti.Slave Sv.Luku,Njihov predak Petar KRUNIC ,doselio je u nevesinjsko selo Bijograd ,na groblju kod crkve u Bijogradu, u dijelu gde se sahranjuju Pojuzine nalazi se njegov spomenik u obliku kamenog krsta,Ovaj spomenik je okruzen spomenicima na kojima su ispisana prezimena POJUZINA.Sto je dokaz i potvrda price, ove porodice od koga poticu. od Krunica, zapravo od zajednickog pretka PETRA KRUNICA.Prezime im je narod promenio kao nadimak,koji im je dao,,zato sto su dosli sa juga (PO JUGU).Naj vjerovatnije da im je to prezime zapisala austro-ugarska vlast prilikom prvog popisa jer su to obavezno radili, obavezno su pitali za nadimak porodice, i to upisivali, a ne ono sto bi im rekli da ze prezivaju,CAK I PORODICAMA koje nisu imali nadimak upisivali su iskrivljeno prezime,tako su nastala prezimena,Damjanac,Ratkovac,Stajkovac ,Milovac i druga , namesto da je upisano,Damjanovic ,Ratkovic,Stajic,Milovic ,a sve u svrhu planirane germanizacije,Pripadnika ove porodice danas ima sirom planete.Najvise u mjestu doselenja u Bijogradu i Nevesinju.