Pojužina

6. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vojislav Ananić

    POJUŽINA (p). u Biogradu (Nevesinje). Porijeklom su “Muarevice iz Popova”, odaakle su i stare Muharevice koje Dedijer registruje kao Muarevice. Filipović ih navodi kao Pojužine i kaže da su se “smakle” u Popovu (59:224; 84:150).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Nikola

      Pojuzine poticu iz Mareve Ljuti.Slave Sv.Luku,Njihov predak Petar KRUNIC ,doselio je u nevesinjsko selo Bijograd ,na groblju kod crkve u Bijogradu, u dijelu gde se sahranjuju Pojuzine nalazi se njegov spomenik u obliku kamenog krsta,Ovaj spomenik je okruzen spomenicima na kojima su ispisana prezimena POJUZINA.Sto je dokaz i potvrda price, ove porodice od koga poticu. od Krunica, zapravo od zajednickog pretka PETRA KRUNICA.Prezime im je narod promenio kao nadimak,koji im je dao,,zato sto su dosli sa juga (PO JUGU).Naj vjerovatnije da im je to prezime zapisala austro-ugarska vlast prilikom prvog popisa jer su to obavezno radili, obavezno su pitali za nadimak porodice, i to upisivali, a ne ono sto bi im rekli da ze prezivaju,CAK I PORODICAMA koje nisu imali nadimak upisivali su iskrivljeno prezime,tako su nastala prezimena,Damjanac,Ratkovac,Stajkovac ,Milovac i druga , namesto da je upisano,Damjanovic ,Ratkovic,Stajic,Milovic ,a sve u svrhu planirane germanizacije,Pripadnika ove porodice danas ima sirom planete.Najvise u mjestu doselenja u Bijogradu i Nevesinju.