Гајевић

6. март 2012.

коментара: 8

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Stevan

    Gajevici u Kozici (opstina Pljevlja) Kosenici i Grabu (Bijelo Polje) poticu od starog srpskog prezimena Bujak kojeg ima u povelji Stefana Decanskog, a vlastelin Hrelja Bujak se navodi u trgovackim dokumentima kao trgovac iz Koznika. U 18 vijeku prema rodonacelniku Gaju mijenjaju prezime u Gajevic ali se prezime Bujak koristi uporedo do 1918 godine kada se u popisima i dokumentima upisuje Gajevic. Ove Bujake /Gajevice ne treba mijesati sa Bujacima iz istoimenog sela u Prencanskom kraju koji su se iselili sredinom 19 vijeka.

    • Иван

      Поријекло Гајевића је црногорско, не српско. Лоза Гајевића од Гаја (који је рођен у Марковини код Цетиња, око 1665.-1670.г.) ка данас су: Гајо -> Миладин -> Исак -> Остоја -> Милан -> Милутин -> Ристан (1873.г.) -> Марко (1906.г.) -> Томислав (1945.г.) -> Иван (1978.г.). А лоза од Гаја ка Озру (родоначелнику племена Озринића, коме припадају Гајевићи) су: Гајо -> Станко -> Драгић(Реља) -> Марко -> Никола -> Вучета -> Никола -> Вучета -> Сава -> цауш Никола ->Вукота -> Озро (рођен око 1290.г.).

      • Радован

        Ја сам Радован Гајовић ,
        Нешто што памтим родослов породице Гајовић и неке приче од
        Оца ми и Стрица Димитрија- његов отац Лазар и мој ђед Радован
        Поријекло Озра је од Златибора
        И има Озрен планина у Источној Србији округ Златиборски
        Друго што се тиче тога да може бити тачно та прича је Наше језичко говорно подручје се поклапа са Рашко Призренској
        Ово је тачно да је Озро био властелин прије Косова Српски
        И још једна прича о томе да је Властелинско братство је
        Да је жена претка нашег држала лојаницу свијећу му изнад главе док је обидовао -( што је обичај у властеле)
        Од Гаја до Озра је од Ивана редослед тачан
        Јован Гајов Гајо- Станков- Станко Драгићев Драгић Марков Марко Николин Никола Вучетин Вучета Озров
        Срби чисти

        • Радован

          Гајо и Реља су браћа
          Од Реље су Рељићи и живе у Шумадији мислим Чачак
          Слава Аранђеловдан

        • Иван

          Радоване, хвала много што си се јавио. молио бих те да ми прослиједиш своје родословно остабло, уколико је могуће. Што се тиче ” ima Ozren planina u Istočnoj Srbiji okrug Zlatiborski”, надам се да се ради о “штампшарској” грешки, Златиборски округ је на западу, не на истоку Србије. Друго, Озра везују за Озрен планину у БиХ и треће, по мом сазнању он је један од зетских властелина (у Немањићкој/српској краљевини) који је прво отишао у Котор, па из Котора на Чево ђе се оженио шћерком локалног “газде” Тоља.

      • Небојша

        Слабо си ти овај домаћи урадио док тврдиш да Гајевићи нијесу Срби. Вјероватно си на кашичицу дпс-а па жмуриш на то ко је населио Цетиње, и све око Цетиња и одакле су дошли ти људи. Нација Црногорац НЕ ПОСТОЈИ свиђало се то теби или не али има право свако да се одрекне свог наслеђа и себе прогласи и марсовцем ако жели.

        • Иван

          Хвала Богу да никад нијесам био нити ћу икада бити на “”МилоМирској “кашичици”, то ко је на “кашичицама” дпс=снап=днп=демократе=лп=нсд=уцг=пцг… нека тамо њему и њима. Но ово није мјесто за политику, и зато се извиљавам због овог искакања од теме, морао сам, увреда је у питању. О томе да ли су Црногорци нација или не, ајмо прво научити дефиницију појма “нација”. Волио бих да ми неко “очи отвори” да видим ко је населио Цетиње (нпр. https://www.poreklo.rs/2015/11/20/pleme-cetinje-poreklo-stanovnistva/), али овђе не причам о Цетињу, нити ме оно интересује у овом контексту, већ племе Озринићи (предлажем прочитати књигу Жељка остојића “Озринићи”).