Порекло презимена Вучуревић

4. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Uros V.

    Vucurovici i Vucurevici slave Sv. Petku..
    Od poznatih: Vukica Vučurevic,Božidar Vučurević

    Naslednica ženevske fabrike satova „Nivada“ i vlasnica fudbalskog kluba „Banat“.
    (Izvor: Google)
    Božidar Vučurević (14. 10. 1936., Zubci) je bosanskohercegovački političar srpske nacionalnosti. Prije prvih višestranačkih izbora u BiH bio je profesionalni vozač kamiona. Godine 1990. suosnovao je Srpsku demokratsku stranku i bio izabran za gradonačelnika Trebinja. Na toj je dužnosti imao važnu ulogu u ratu u Hrvatskoj, s obzirom da je Trebinje bilo logistička baza snaga JNA koje su opsjedale Dubrovnik. Kasnije je bio jedan od osnivača SAO Istočne Hercegovine, koja je kasnije postala dio Republike Srpske. Za vrijeme muslimansko-hrvatskog sukoba u Konjicu, obezbijedio je nesmetan prolazak Hrvatima kroz istočnu Hercegovinu u zamjenu za cisterne nafte.

    Poznat je i po izjavi: “Ako bude trebalo, napravićemo još ljepši i stariji Dubrovnik”.

    2011. je uhapšen nakon prijelaza srpske granice s BiH temeljem međunarodne tjeralice koju je izdala Hrvatska pod sumnjom za ratne zločine.
    (Izvor: Vikipedija)

  2. Војислав Ананић

    ВУЧУРЕВИЋ (п), у Богојевић Селу (Зупци, Требиње). Старина им је у Црној Гори, одакле су, због “неке крвнине” дошла четири брата у Зупце. Једном од њих било је име Вучур. Његови потомци прозвани су Вучуревићи. Славе Св. Петку (75:1242). Вучуревића има у Придворцима, Алексиној Међи код Требиња и у Требињу. Шобајић их (као Вучуровиће) помиње у Поткому (Дабар) гдје су, око 1845. године, доселили из Кривошија у Црној Гори (248:43).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Бранислав М Вучуровић

      Први сам од моје гране рођен ван Кривошија, на којима смо од потискивања Турака из Боке, тачније око 1700-1703…
      Старином Бјелопавлићи, славимо свету Петку.
      Порекло од Вука Брђанина, сина војводе Радула, који се са седморицом синова ( по некима 6, па чак и 11? ), селио тражећи боље место за живот.
      Из Бјелопавлића , од зулума у Цуце (Добра Гора// Добра Вода), а после крвопролића са Липљанима настављају у Боку и даље.

      Вук и Вучур добијају од сердара Ћеловића имање на Кривошијама, село Звечава, а потомци обојице су одлучили да се презивају Вучуровићи. Истина, ако је било потребе да сакрију трагове, изјашњавали су се као Вуковићи, на ужас и забуну млетачких а касније и аустроугарских власти.
      На Дврсно, такође Кривошије, насели се Илија, од кога су Илићи, у Драгошево село, предак Водовара, Драшко.

      Вукале, од кога су Вукаловићи, из Звечаве сели у Зупце, као и Вучко, предак зубачких Вучковића.
      Милош, родоначелник Милошевића – Риоци, Корита, Билећа.
      Вујица од кога су Вујичићи , Вилуси, Грахово…

      Вучуровићи и Вучуревићи су једна крв, само што се пресељени у Зупце или околину Требиња прилагодише локалном, херцеговачком изговору па о постаде е.

      Од виђенијих Вучуровића да поменем браћу Обрада и Божидара, синове Сава Стевова.
      Ни Саво није за игнорисање. Да избегне служење аустроугарске војске, одлази у САД, што га није спречило да се као многи печалбари пријави у добровољце, Солунац. После Великог рата враћа се на Кривошије, у Звечаву. Као успешан домаћин први из Звечаве шаље децу на школовање преко тада обавезних 4 разреда. Као већина Кривошијана, од ’41. укључује се у НОБ, тачније Орјенски батаљон.
      Обрад наставља образовање и постаје професор универзитета, конструктор на ВТИ, светски познати пројектант ракетних система (“Пламен”, “Оркан” и “Огањ” ), пензионисан као генерал, преминуо 2013.
      Млађи брат, Божидар, курир са 14, после рата успева да са Војне академије пређе на Филозофски (књижевност) а радни век проведе на ТВ Београд, као редитељ, сценариста и уредник. Аутор око 2000 емисија и филмова.

      Душан Милошев ( 1929- 2013 ), доктор техничких наука, дипломирани инжењер металургије, редовни професор Технолошко-металуршког факултета БУ (и Декан). Поред тога и редовни професор на Рударско-геолошком факултету БУ, у Бору и Косовској Митровици. Проректор БУ (1981-1983 ). Аутор (уз Милана С Вучуревића) монографије из едиције Етноантрополошки проблеми, књига Но 20:
      Вучуровићи-Вучуревићи из Бјелопавлића (Поводом 300 година од настанка братства Вучуровићи-Вучуревићи и 700 година постојања племена Бјелопавлићи ), Београд, 1995.

      Ако почнем да набрајам учеснике оба Кривошијска устанка, Херцеговачких, Граховац, Грахово, Вучји до, оба Светска, било би превише.
      Иако де јуре поданици Фрање Јосипа ( кад Цар Руски, лако ка на дару, даде Боку Аустријскоме цару… 1815. да парафразирам Радована Бећировића ), гро мушких глава са Кривошија тајанствено би нестајао кад год је Црна Гора водила битке са Турцима. После тога, неки се нису враћали, а неку пак јесу, међу којима и жестоко израњављени. Наводно, Кривошијани су махом били центар војске код војводе Мирка Петровића.

      Стигли су, Вучуровићи-Вучуревићи из САД да се боре на Пацифику, у Кореји, тројица у џаковима враћени из Вијетнама.