Poreklo prezimena Vučurević

4. mart 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Uros V.

    Vucurovici i Vucurevici slave Sv. Petku..
    Od poznatih: Vukica Vučurevic,Božidar Vučurević

    Naslednica ženevske fabrike satova „Nivada“ i vlasnica fudbalskog kluba „Banat“.
    (Izvor: Google)
    Božidar Vučurević (14. 10. 1936., Zubci) je bosanskohercegovački političar srpske nacionalnosti. Prije prvih višestranačkih izbora u BiH bio je profesionalni vozač kamiona. Godine 1990. suosnovao je Srpsku demokratsku stranku i bio izabran za gradonačelnika Trebinja. Na toj je dužnosti imao važnu ulogu u ratu u Hrvatskoj, s obzirom da je Trebinje bilo logistička baza snaga JNA koje su opsjedale Dubrovnik. Kasnije je bio jedan od osnivača SAO Istočne Hercegovine, koja je kasnije postala dio Republike Srpske. Za vrijeme muslimansko-hrvatskog sukoba u Konjicu, obezbijedio je nesmetan prolazak Hrvatima kroz istočnu Hercegovinu u zamjenu za cisterne nafte.

    Poznat je i po izjavi: “Ako bude trebalo, napravićemo još ljepši i stariji Dubrovnik”.

    2011. je uhapšen nakon prijelaza srpske granice s BiH temeljem međunarodne tjeralice koju je izdala Hrvatska pod sumnjom za ratne zločine.
    (Izvor: Vikipedija)

  2. Vojislav Ananić

    VUČUREVIĆ (p), u Bogojević Selu (Zupci, Trebinje). Starina im je u Crnoj Gori, odakle su, zbog “neke krvnine” došla četiri brata u Zupce. Jednom od njih bilo je ime Vučur. Njegovi potomci prozvani su Vučurevići. Slave Sv. Petku (75:1242). Vučurevića ima u Pridvorcima, Aleksinoj Međi kod Trebinja i u Trebinju. Šobajić ih (kao Vučuroviće) pominje u Potkomu (Dabar) gdje su, oko 1845. godine, doselili iz Krivošija u Crnoj Gori (248:43).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Branislav M Vučurović

      Prvi sam od moje grane rođen van Krivošija, na kojima smo od potiskivanja Turaka iz Boke, tačnije oko 1700-1703…
      Starinom Bjelopavlići, slavimo svetu Petku.
      Poreklo od Vuka Brđanina, sina vojvode Radula, koji se sa sedmoricom sinova ( po nekima 6, pa čak i 11? ), selio tražeći bolje mesto za život.
      Iz Bjelopavlića , od zuluma u Cuce (Dobra Gora// Dobra Voda), a posle krvoprolića sa Lipljanima nastavljaju u Boku i dalje.

      Vuk i Vučur dobijaju od serdara Ćelovića imanje na Krivošijama, selo Zvečava, a potomci obojice su odlučili da se prezivaju Vučurovići. Istina, ako je bilo potrebe da sakriju tragove, izjašnjavali su se kao Vukovići, na užas i zabunu mletačkih a kasnije i austrougarskih vlasti.
      Na Dvrsno, takođe Krivošije, naseli se Ilija, od koga su Ilići, u Dragoševo selo, predak Vodovara, Draško.

      Vukale, od koga su Vukalovići, iz Zvečave seli u Zupce, kao i Vučko, predak zubačkih Vučkovića.
      Miloš, rodonačelnik Miloševića – Rioci, Korita, Bileća.
      Vujica od koga su Vujičići , Vilusi, Grahovo…

      Vučurovići i Vučurevići su jedna krv, samo što se preseljeni u Zupce ili okolinu Trebinja prilagodiše lokalnom, hercegovačkom izgovoru pa o postade e.

      Od viđenijih Vučurovića da pomenem braću Obrada i Božidara, sinove Sava Stevova.
      Ni Savo nije za ignorisanje. Da izbegne služenje austrougarske vojske, odlazi u SAD, što ga nije sprečilo da se kao mnogi pečalbari prijavi u dobrovoljce, Solunac. Posle Velikog rata vraća se na Krivošije, u Zvečavu. Kao uspešan domaćin prvi iz Zvečave šalje decu na školovanje preko tada obaveznih 4 razreda. Kao većina Krivošijana, od ’41. uključuje se u NOB, tačnije Orjenski bataljon.
      Obrad nastavlja obrazovanje i postaje profesor univerziteta, konstruktor na VTI, svetski poznati projektant raketnih sistema (“Plamen”, “Orkan” i “Oganj” ), penzionisan kao general, preminuo 2013.
      Mlađi brat, Božidar, kurir sa 14, posle rata uspeva da sa Vojne akademije pređe na Filozofski (književnost) a radni vek provede na TV Beograd, kao reditelj, scenarista i urednik. Autor oko 2000 emisija i filmova.

      Dušan Milošev ( 1929- 2013 ), doktor tehničkih nauka, diplomirani inženjer metalurgije, redovni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta BU (i Dekan). Pored toga i redovni profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu BU, u Boru i Kosovskoj Mitrovici. Prorektor BU (1981-1983 ). Autor (uz Milana S Vučurevića) monografije iz edicije Etnoantropološki problemi, knjiga No 20:
      Vučurovići-Vučurevići iz Bjelopavlića (Povodom 300 godina od nastanka bratstva Vučurovići-Vučurevići i 700 godina postojanja plemena Bjelopavlići ), Beograd, 1995.

      Ako počnem da nabrajam učesnike oba Krivošijska ustanka, Hercegovačkih, Grahovac, Grahovo, Vučji do, oba Svetska, bilo bi previše.
      Iako de jure podanici Franje Josipa ( kad Car Ruski, lako ka na daru, dade Boku Austrijskome caru… 1815. da parafraziram Radovana Bećirovića ), gro muških glava sa Krivošija tajanstveno bi nestajao kad god je Crna Gora vodila bitke sa Turcima. Posle toga, neki se nisu vraćali, a neku pak jesu, među kojima i žestoko izranjavljeni. Navodno, Krivošijani su mahom bili centar vojske kod vojvode Mirka Petrovića.

      Stigli su, Vučurovići-Vučurevići iz SAD da se bore na Pacifiku, u Koreji, trojica u džakovima vraćeni iz Vijetnama.