Порекло презимена Првуловић

3. март 2012.

коментара: 30

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (30)

Одговорите

30 коментара

  1. Vladan Jovanović

    U vezi sa temom porekla PRVULOVIĆA vidim , a i znam, da je nemoguće za svakog ko se sada preziva Prvulović utvrditi i tvrditi odakle i od koga potiče – sigurno nije poreklo od jednog čoveka i iz jednog naselja.
    Ovi što se trude da dokažu da su svi Prvulovići isto a da su “menjali slave” odmah da kažem da je potpuno netačno .
    Bavim se lično istraživanjem porekla stanovnika (koristeći sve moguće pisane i usmene izvore – već odštampane ili po arhivama “spakovane” – i jedino tako se može za svakog posebno doći do pravih podataka o poreklu – poreklu predaka i poreklu mesta postanka.
    A mogu Vam reći , gospodo i drugovi koji mislite da će Vam to neko drugi uraditi – varate se.
    To je “posao” za svakoga i za sebe a mukotrpan je : treba prvo porazgovarati sa starijima iz familije (pa sve zabeležiti), zatim naći Popis stanovnika iz 1863. godine (najbolji iz tih vremena) ( pa sve prepisati) pa na kraju pronaći u Arhivima crkvene knjige venčanih, rođenih i umrlih pa ih listati, listati, listati…….i čitati (pisane do 1860 na staroslovenskom) i na kraju naći Teftere poreza po glavi i po držanju životinja (ovce,koze,svinje) za period od 1818 pa do 1840. i tu naći upisane najstarije pretke…………..pa sve to prepisati i ukapirati i povezati … pa doći do pravog PRVULA po kome se danas prezivate. Samo da znate mnogi su se NEKADA prezivali PRVULOVIĆ a sada su (usput promenili tri-četri prezimena) sasvim drugi .
    Eto – možda izgleda komplikovano , a i jeste komplikovano, pa ako hoćete da znate od koga ste i odakle ste …. izvolite i sa srećom.
    Moj zaključak je : Koliko više znate predaka iz prošlosti toliko ste više bogati u budućnosti.
    A kada budete sve saznali a Vi to ostavite potomcima da znaju i da se nebi, kao Vi “razvlačili” po ovakvim Forumima sa pitanjem . Hej – zna li NEKO ko su moji preci ( pa ko će bolje znati nego Vi sami ? )
    Sa pozdravom – Markovčanin.

    • Ovo gore pije vodu,jer u selu smo sigurno 300 gofina i to bez nekog potrbnog istazivanja,jer je stara kuca sigurno dobrih 200 godina stara,a deda mi je govorio da je pre toga bila iznad nje jos jedna.Crkva je izgradjena 1872 godine.

  2. Vladan Jovanović

    Za Radomira iz Kraljeva
    Pozdrav iz Markovca a što se tiče PRVULOVIĆA iz Rače od kojih potičete mogu da Vas obavestim da od roda Prvulovića značajno veliki broj stanovnika Rače i nekih okolnih sela (Vučić, Miraševac…) .Naravno da sada imaju neka druga prezimena ali u osnovi su od Prvula Vla – jednog od prvih doseljenika u Raču i okolinu . Doseljeni su od 1780 do 1804 godine iz Jelašnice i Jakovca iz predela Timoka (između Zaječara i Knjaževca.
    Slave Sv. Arhanđel i Sv Nikolu.
    Bilo bi preobimno ovde iznositi šire celu istoriju pa Vam predlažem da kontaktirate Roberta Radića – etnologa istraživača iz Rače koji Vam može dati poptpune podatke ili da nabavite Hroniku “SELO VUČIĆ U ŠUMADIJI” (grupa autora) gde je sve što Vas interesuje ( i mnogo više ) objavljeno.
    Pozdrav – Vladan Jovanović – Markovčanin

  3. Lazar

    Zovem se Lazar Prvulovic. Rodjen sam u Nišu. Prezime nosim od oca koji je rodjen u Vučju blizu Leskovca. Njegov otac moji deda rodjen je u Kosančiću a moja baka rodjena je u Jelašnici. Cak je i moj čukundeda rodjen u Kosančiću. Mesta rođenja daljih predataka nisu mi poznata. Krsna slava nam je Sveti Alimpije Stolpnik. Da li je možda neko povezan samnom ili zna nešto više