Огар

29. фебруар 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Joe

    Огар је реч српског порекла, да будем тачнији, старосрпског порекла. Код старих Срба ова реч, Огар, је означавала псоликог божанског дива који је чувао јутарња врата Свитогора, града богова. Ноћна врата је чувао Жегар. Жегар је село у Далмацији поред Обровца, док је Огар заселак села Мушковци такођер поред Обровца.

    Реч Огар се може пронаћи и код осталих словенских народа, Чеха, Словака, Пољака и Руса. Огар је руски назив врсте црвене патке (Tadorna ferruginea). У чешком и словачком језику, огар се користи као израз за лепог младог човека. Код Руса постоји презиме Огарев, а код Срба Огар. Врста ловачког пса, пољски гонич, се назива Огар Полски.

    Владика Николај у делу “Речи о свечовеку” у поглављу “о размаженим домаћим псима” пише: “Зец што на јутарњем мразу смишља метафизику утољене глади, и у том начује лавеж паса и кликтање огара, већи је догађај у васионској драми од газдаша газдашевића, који се у исто време протеже у постељи и наставља прошлодневну тупу бригу, чиме да разагна, у новоме дану, досаду пресићености и баналност сигурности.”