Порекло презимена Нишић

28. фебруар 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Marko

    Ја се зовем Марко Нишић.Наша крсна слава је Сабор Св.Јована Крститеља-20.Јануара.Ја ћу испричати што знам о својем презимену.Мој прађед се звао Станко Нишић и он је био рођен 1914.године.Он је рођен у селу Горица које припада општини Шипово-Република Српска,одатле сви Нишићи вуку поријекло.У Другом свјетском рату не знам стварно шта је радио и у којој је војсци био.Након Другог свјетског рата је вршена колонизација што значи да је са планинских предјела Босне српски живаљ насељаван у Војводину да би се ти полупразни простори населили.Нишићи су из села Горице код Шипова колонизовани 1947. у Војводину у село Велика Греда које припада општини Пландиште.Тај мој прађед је имао троје дјеце а једно од њих се звало Јово-он је мој ђед.Јово има свог сина Дејана а он има свог сина-тј. мене Марка.Данас Нишића можете наћи на сљедећим мјестима:нешто мало у селу Горица код Шипова,има их и код Бања Луке и у околини,има и Нишића у граду Власеници у РС-то смо у ствари ја,мој отац и мој ђед,а највише их можете наћи у селу Велика Греда код Пландишта-ту се налази главнина Нишића.То је отприлике то што ја знам о Нишићима,па ако бисте и ви мени на основу овога могли нешто више о поријеклу Нишића и њиховој прапостојбини прије Шипова-унапријед захвалан-Марко Нишић.

    • Немања Нишић

      Ћао Марко!
      Ја сам такође Нишић и моја слава је исто Свети Јован Крститељ. Живим у Војводини и моји вуку порекло са Горице. Наши преци су увек били словени и када су Нишићи побегли из Црне Горе, јер су убили турчина који их је мучио и отимао, населили су се у Босну. Наши преци су пре тога имали другачије презиме (моји кажу Никшић), а када су бежали променили су у Нишић. Мој деда је Мирко и баба ми се зове Стана и живе у Бањалуци. Наши су увек говорили да немамо никакве везе са муслиманским Нишићима у близини Сарајева и ја исто верујем. Увек се ова фамилија борила на српској страни у оба рата јер и јесу сами Срби…

      • Srđan Nišić

        Pozdrav Nemanja. Ja sam Srđan Nišić iz Velike Grede. U Veliku Gredu, Nišići su došli kao kolonisti iz Gorice kod Šipova posle II sv. rata. I dalje nas ima u Velikoj Gredi ali smo se rasuli dalje. Moj pradeda zvao se Stevan Nišić i poginuo je 1944 godine. U Veliku Gredu došla su tri njegova sina, Ilija, Milan i Mladenko. Moj deda Mladenko imao je dva sina Mirka i Slobodana. Ja sam sin Mirka Nišića. Svi slavimo sv. Jovana. Po porodičnom predanju prvi Nišić vodi poreklo iz okoline Nikšića u Crnoj Gori. Imao je lepu ženu, koju je silovao Turčin. Iz osvete je ubio Turčina, i sa porodicom pobegao u Bosnu. Imao je puno sinova. Iz milošte su ga ljudi u Bosni pošto je bio iz Nikšića zvali Nišo, a njegove sinove Nišići. Tako porodična priča govori o nastanku prezimena Nišić.

  2. Милорад Богдановић

    Тешко је у краћем времену доћи до повјерљиви података одакле су Нишићи дошли у село Горицу и Љивша код Варцар Вакуфа прије 1882 године, а који славе Јовањдан.
    У овоме времену тоталне брзине, најбржи начин да се дође до за сада најтачнијих података о корјенима и сродству јесте ДНК узорак, па ако си заинтересован посјети наш Форум, гдје се прикупља списак заинтересованих да 13 септембра предају своје узорке, у пола цијене можеш доћи до података који ће ти разјаснити многе нејасноће и оповргнути нека досадашња сазнања.
    А што се тиче твоје ђедовине, ако ниси прочитао Шематизам д/б за 1882 годину посјети https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEbHQxWUNSdHJTaXc/edit и нашу Дигиталну библиотеку, гдје ћеш засигурно доћи до вриједних писаних докумената.
    То предлажем и другима, који су рођени у селу Горице да је те 1882 године било само 8 кућа и 42 душе.

  3. станко нишић

    Ја сам Станко Нишић из села Славићка код Бањалуке. Моја је слава Свети Никола. Дуго сам истраживао порекло свог презимена тако да сам написао и монографију под називом: Тимар у Босанској Крајини (издавач је Институт за Историју, Бања Лука 2009). У тражењу порекла презимена и својих предака нашао сам податке у црквеним књигама у Јелићкој које нису биле попаљене у време владавине НДХ у БиХ. Тамо сам нашао свог најстаријег претка Стојана Нишића рођеног 1740.који ми је наврдеда (Ја сам рођен 1938). Трагао сам и за правцима досељавања православаца од Косова и Метохије, Црне горе, па преко Херцеговине до северне Далмације и одатле до Босанске Крајине (Подаци о тим сеобама становништва могу се делом наћи у тој мојој књизи). Постоји и једна легенда о пореклу презимена Нишића коју сам нашао у књизи под називом: Момчило Нишић, Црквичко Поље, Ужице, 2008.Према сазнањима овог аутора, презимена у Црној Гори нису настајала само по именима предака него и према занимањима и родоначелнику братства као што су. Косаче, Поповићи, Ђурчићи, Нишићи и сл.За црногорске Нишиће Момчило тврди да су пореклом из Дробњака. Према предању три брата Башовића побегла су од крвне освете у Дробњаку и доселили се у Црвичко поље код Никшића и узели друга презимена.Један од тројице синова Ђуке Баошића насели се са мајком и бабом у место Боровине. Једног дана баба је са унуцима прошетала ливадом Боровина и запазила Турке како шенлуче гађајући кубурама нишан. Баба то посматра и примећује: “Каква сте ви то војска кад не можете да погодите нишан”.
    Један аскер приђе са кубуром баби и оштро јој запрети: “Бабо ево ти кубура па ти погоди нишан. Ако не погодиш сва три сина ћу ти убити!” Баба зграби кубуру, стаде на биљег, нанишани, опали и погоди нишан. Аскер се изненади, приђе баби и каза: “Аферим баба. Нека ти је срећан живот синова. После овог догађаја најмлађи њен син се прозва Нишић, по том бабином нишану. Касније су браћа Нишићи имали посла са Турцима које су побили и због тога се поново раселили тако да је један од њих побегао у западну Босну. Према времену догађања ових сеоба ја сам дошао до закључка да су неки од тих Нишића преци данашњих Нишића и код Бањалуке тако сам обуставио даље трагање за пореклом свог презимена.

    • Милорад Богдановић

      Поздрављам свог земљака Станка Нишића

      Да искрен будем давно сам се надао да ће Станко извршити тестирање и ријешити ребус који је оставила “баба с кубуром”, знајући Станка с којим се послом бави и колико је књига до сада издао.
      Нису баш носиоци презимена Нишићи толико братски повезани, гледајући њихово спомињање 1882. године. Нишићи око Сарајева и Нишићке области славе Ђурђевдан. Око Мркоњић Града Јовањдан а у Славићима- Славићка, Пискавица и Бабићи под Козаром славе Никољдан.
      У епархији Горњо-Карловачкој за 1883. годину Нишићи се спомињу као слављеници Јовањдана, а спомињу се и у Славонији. Ово презиме не спомиње се у Далмацији, а нису баш учестала као друга презимена на простору Херцеговине и Црне Горе.

  4. станко нишић

    Поздрављам Милорада. Добдо си запазио да сви нишичи нису истородни. Наишао сам на податке и о Нишићима који су примили ислам па чак да их има и на Космету као Нишићи. Ако се добро простудирају сеобе становника може се запазити да је бивало и великих сеоба али и појединачних из различитих али такође и да их је највише било у време турске окупације наших крајева. Као што сам напред написао ја сам обуставио даље трагање за пореклом мојих Нишића и сада се бавим допунама Тимара, па позивам и мог земљака Милорада Богдановића и друге да се укључе-

    • Милорад Богдановић

      Ево тек вечерас сам прочитао Станко ову твоју поруку.
      Што се мене лично тиче, што је у мојој моћи, сигурно ћу ти помоћи, као и прошли пут. Нажалост, од тада се више ни чули ни видјели нисмо, а прошло је скором 8 година.

  5. Јован Нишић

    Поздрављам све! Ја сам Јован Нишић родом из села Славићка код Бања Луке и крсна слава ми је Свети Никола. У претходним коментарима примјетили сте да је коментарисао Станко Нишић који је мој (како ја то волим рећи) нерођени деда, тачније од мог деде Гојка Нишића рођени брат. Поред деде Станка Нишића који је одлично изнио своје истраживање могу само да додам да сам игром случаја налетио на један текст о презимену Нишић. Текст се налази на следећој страници (((- https://hr.wikipedia.org/wiki/Ni%C5%A1i%C4%87_(prezime) -))). Овде се наиме спомиње презиме Ландсберг из Њемачке као можда првобитно презиме од кога су даље настала разна презимена па тако и Нишићи.

    Моја e-mail адреса ( [email protected] ) Вам стоји на располагању у случају неких питања или томе слично. Лијеп поздрав свима!