Poreklo prezimena Nišić

28. februar 2012.

komentara: 9

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Marko

    Ja se zovem Marko Nišić.Naša krsna slava je Sabor Sv.Jovana Krstitelja-20.Januara.Ja ću ispričati što znam o svojem prezimenu.Moj prađed se zvao Stanko Nišić i on je bio rođen 1914.godine.On je rođen u selu Gorica koje pripada opštini Šipovo-Republika Srpska,odatle svi Nišići vuku porijeklo.U Drugom svjetskom ratu ne znam stvarno šta je radio i u kojoj je vojsci bio.Nakon Drugog svjetskog rata je vršena kolonizacija što znači da je sa planinskih predjela Bosne srpski živalj naseljavan u Vojvodinu da bi se ti poluprazni prostori naselili.Nišići su iz sela Gorice kod Šipova kolonizovani 1947. u Vojvodinu u selo Velika Greda koje pripada opštini Plandište.Taj moj prađed je imao troje djece a jedno od njih se zvalo Jovo-on je moj đed.Jovo ima svog sina Dejana a on ima svog sina-tj. mene Marka.Danas Nišića možete naći na sljedećim mjestima:nešto malo u selu Gorica kod Šipova,ima ih i kod Banja Luke i u okolini,ima i Nišića u gradu Vlasenici u RS-to smo u stvari ja,moj otac i moj đed,a najviše ih možete naći u selu Velika Greda kod Plandišta-tu se nalazi glavnina Nišića.To je otprilike to što ja znam o Nišićima,pa ako biste i vi meni na osnovu ovoga mogli nešto više o porijeklu Nišića i njihovoj prapostojbini prije Šipova-unaprijed zahvalan-Marko Nišić.

    • Nemanja Nišić

      Ćao Marko!
      Ja sam takođe Nišić i moja slava je isto Sveti Jovan Krstitelj. Živim u Vojvodini i moji vuku poreklo sa Gorice. Naši preci su uvek bili sloveni i kada su Nišići pobegli iz Crne Gore, jer su ubili turčina koji ih je mučio i otimao, naselili su se u Bosnu. Naši preci su pre toga imali drugačije prezime (moji kažu Nikšić), a kada su bežali promenili su u Nišić. Moj deda je Mirko i baba mi se zove Stana i žive u Banjaluci. Naši su uvek govorili da nemamo nikakve veze sa muslimanskim Nišićima u blizini Sarajeva i ja isto verujem. Uvek se ova familija borila na srpskoj strani u oba rata jer i jesu sami Srbi…

      • Srđan Nišić

        Pozdrav Nemanja. Ja sam Srđan Nišić iz Velike Grede. U Veliku Gredu, Nišići su došli kao kolonisti iz Gorice kod Šipova posle II sv. rata. I dalje nas ima u Velikoj Gredi ali smo se rasuli dalje. Moj pradeda zvao se Stevan Nišić i poginuo je 1944 godine. U Veliku Gredu došla su tri njegova sina, Ilija, Milan i Mladenko. Moj deda Mladenko imao je dva sina Mirka i Slobodana. Ja sam sin Mirka Nišića. Svi slavimo sv. Jovana. Po porodičnom predanju prvi Nišić vodi poreklo iz okoline Nikšića u Crnoj Gori. Imao je lepu ženu, koju je silovao Turčin. Iz osvete je ubio Turčina, i sa porodicom pobegao u Bosnu. Imao je puno sinova. Iz milošte su ga ljudi u Bosni pošto je bio iz Nikšića zvali Nišo, a njegove sinove Nišići. Tako porodična priča govori o nastanku prezimena Nišić.

  2. Milorad Bogdanović

    Teško je u kraćem vremenu doći do povjerljivi podataka odakle su Nišići došli u selo Goricu i Ljivša kod Varcar Vakufa prije 1882 godine, a koji slave Jovanjdan.
    U ovome vremenu totalne brzine, najbrži način da se dođe do za sada najtačnijih podataka o korjenima i srodstvu jeste DNK uzorak, pa ako si zainteresovan posjeti naš Forum, gdje se prikuplja spisak zainteresovanih da 13 septembra predaju svoje uzorke, u pola cijene možeš doći do podataka koji će ti razjasniti mnoge nejasnoće i opovrgnuti neka dosadašnja saznanja.
    A što se tiče tvoje đedovine, ako nisi pročitao Šematizam d/b za 1882 godinu posjeti https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEbHQxWUNSdHJTaXc/edit i našu Digitalnu biblioteku, gdje ćeš zasigurno doći do vrijednih pisanih dokumenata.
    To predlažem i drugima, koji su rođeni u selu Gorice da je te 1882 godine bilo samo 8 kuća i 42 duše.

  3. stanko nišić

    Ja sam Stanko Nišić iz sela Slavićka kod Banjaluke. Moja je slava Sveti Nikola. Dugo sam istraživao poreklo svog prezimena tako da sam napisao i monografiju pod nazivom: Timar u Bosanskoj Krajini (izdavač je Institut za Istoriju, Banja Luka 2009). U traženju porekla prezimena i svojih predaka našao sam podatke u crkvenim knjigama u Jelićkoj koje nisu bile popaljene u vreme vladavine NDH u BiH. Tamo sam našao svog najstarijeg pretka Stojana Nišića rođenog 1740.koji mi je navrdeda (Ja sam rođen 1938). Tragao sam i za pravcima doseljavanja pravoslavaca od Kosova i Metohije, Crne gore, pa preko Hercegovine do severne Dalmacije i odatle do Bosanske Krajine (Podaci o tim seobama stanovništva mogu se delom naći u toj mojoj knjizi). Postoji i jedna legenda o poreklu prezimena Nišića koju sam našao u knjizi pod nazivom: Momčilo Nišić, Crkvičko Polje, Užice, 2008.Prema saznanjima ovog autora, prezimena u Crnoj Gori nisu nastajala samo po imenima predaka nego i prema zanimanjima i rodonačelniku bratstva kao što su. Kosače, Popovići, Đurčići, Nišići i sl.Za crnogorske Nišiće Momčilo tvrdi da su poreklom iz Drobnjaka. Prema predanju tri brata Bašovića pobegla su od krvne osvete u Drobnjaku i doselili se u Crvičko polje kod Nikšića i uzeli druga prezimena.Jedan od trojice sinova Đuke Baošića naseli se sa majkom i babom u mesto Borovine. Jednog dana baba je sa unucima prošetala livadom Borovina i zapazila Turke kako šenluče gađajući kuburama nišan. Baba to posmatra i primećuje: “Kakva ste vi to vojska kad ne možete da pogodite nišan”.
    Jedan asker priđe sa kuburom babi i oštro joj zapreti: “Babo evo ti kubura pa ti pogodi nišan. Ako ne pogodiš sva tri sina ću ti ubiti!” Baba zgrabi kuburu, stade na biljeg, nanišani, opali i pogodi nišan. Asker se iznenadi, priđe babi i kaza: “Aferim baba. Neka ti je srećan život sinova. Posle ovog događaja najmlađi njen sin se prozva Nišić, po tom babinom nišanu. Kasnije su braća Nišići imali posla sa Turcima koje su pobili i zbog toga se ponovo raselili tako da je jedan od njih pobegao u zapadnu Bosnu. Prema vremenu događanja ovih seoba ja sam došao do zaključka da su neki od tih Nišića preci današnjih Nišića i kod Banjaluke tako sam obustavio dalje traganje za poreklom svog prezimena.

    • Milorad Bogdanović

      Pozdravljam svog zemljaka Stanka Nišića

      Da iskren budem davno sam se nadao da će Stanko izvršiti testiranje i riješiti rebus koji je ostavila “baba s kuburom”, znajući Stanka s kojim se poslom bavi i koliko je knjiga do sada izdao.
      Nisu baš nosioci prezimena Nišići toliko bratski povezani, gledajući njihovo spominjanje 1882. godine. Nišići oko Sarajeva i Nišićke oblasti slave Đurđevdan. Oko Mrkonjić Grada Jovanjdan a u Slavićima- Slavićka, Piskavica i Babići pod Kozarom slave Nikoljdan.
      U eparhiji Gornjo-Karlovačkoj za 1883. godinu Nišići se spominju kao slavljenici Jovanjdana, a spominju se i u Slavoniji. Ovo prezime ne spominje se u Dalmaciji, a nisu baš učestala kao druga prezimena na prostoru Hercegovine i Crne Gore.

  4. stanko nišić

    Pozdravljam Milorada. Dobdo si zapazio da svi nišiči nisu istorodni. Naišao sam na podatke i o Nišićima koji su primili islam pa čak da ih ima i na Kosmetu kao Nišići. Ako se dobro prostudiraju seobe stanovnika može se zapaziti da je bivalo i velikih seoba ali i pojedinačnih iz različitih ali takođe i da ih je najviše bilo u vreme turske okupacije naših krajeva. Kao što sam napred napisao ja sam obustavio dalje traganje za poreklom mojih Nišića i sada se bavim dopunama Timara, pa pozivam i mog zemljaka Milorada Bogdanovića i druge da se uključe-

    • Milorad Bogdanović

      Evo tek večeras sam pročitao Stanko ovu tvoju poruku.
      Što se mene lično tiče, što je u mojoj moći, sigurno ću ti pomoći, kao i prošli put. Nažalost, od tada se više ni čuli ni vidjeli nismo, a prošlo je skorom 8 godina.

  5. Jovan Nišić

    Pozdravljam sve! Ja sam Jovan Nišić rodom iz sela Slavićka kod Banja Luke i krsna slava mi je Sveti Nikola. U prethodnim komentarima primjetili ste da je komentarisao Stanko Nišić koji je moj (kako ja to volim reći) nerođeni deda, tačnije od mog dede Gojka Nišića rođeni brat. Pored dede Stanka Nišića koji je odlično iznio svoje istraživanje mogu samo da dodam da sam igrom slučaja naletio na jedan tekst o prezimenu Nišić. Tekst se nalazi na sledećoj stranici (((- https://hr.wikipedia.org/wiki/Ni%C5%A1i%C4%87_(prezime) -))). Ovde se naime spominje prezime Landsberg iz Njemačke kao možda prvobitno prezime od koga su dalje nastala razna prezimena pa tako i Nišići.

    Moja e-mail adresa ( [email protected] ) Vam stoji na raspolaganju u slučaju nekih pitanja ili tome slično. Lijep pozdrav svima!