Порекло презимена Албијанић

27. фебруар 2012.

коментара: 7

Презиме Албијанић се у “Херцеговачким презименима” Ристе Милићевића помиње у Баљцима (Билећа) и у Билећи.

“Старином су из Требијова код Требиња. У Баљке су дошли почетком 19. века због сиромаштва.

Једно предање каже да потичу од неког `бана Јелачића` – потомка требињског жупана Павлимира, који је живео у Буни код Мостара, а бијо је присталица Павла Раденовића. Овај бан је, према предању, погинуо у борби са Сандаљем Хранићем. Иза себе је оставио три сина који су 1416. године побегли код Павловића у Требиње. Један од њих је остао да живи у Требињу, оженио се ћерком неког Мароја из Љубомира и од њега су Албијанићи у Билећи, Јокановићи у Требијовима и Гргури у Гацку. Други син је отишао у Мораћу, а трећи се изгубио у Албанији.

По једном народном предању, презиме су добили по својој прабаби Албијани.

КРСНА СЛАВА:

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. ПеђаА

    Крсна слава је Свети Стефан првомученик (Шћепандан), 9. јануара. Презимена има доста у Црној Гори (Албијанићи са Вучијег Дола) и по Србији, Београд, Ниш, Лесковац, Прокупље и тд. али треба их повезати са ,,централом“ у Херцеговини тј. Баљцима. Има их и у иностранству (САД). По сазнању које ја имам, порекло презимена је од Албијане Лакићевић (удовице Новака Лакићевића) из околине манастира Морача у Црној Гори, који су пореклом од Лакића Радовића такође из Црне Горе.

  2. goran saponjic

    Jokanovici koji slave svetog stefana iz trebinja albijanici i grgurevici iz gacka svi poticu od jokana selakovica jelacica.jokanovici od predojevica su drugi nemaju veze sa jokanovicima iz trebijova albijanici su direktni potomci jokanovica a moguce i babici pivljani i sapurici iz oputne rudine mnogp familija potice od jokana selakovog jelacica

    • ПеђаА

      Знам да су увек говорили старији да смо ,,једно племе” са Јокановићима, а колико сам пронашао Климент и Селак су Станоја Јелачића синови, али не знам име оног који је остао у Требињу (Љубомиру). Наводно је Климент отишао у Албанију, Селак у Црну Гору (Морачу) а изгледа да је Селак имао три сина.

  3. goran saponjic

    Da li je neko cuo za familiju sapurici iz oputnih rudina mislim da poticu od jokanovica iz trebijova da li neko zna nesto vise sapuric oputne rudine

  4. Mirela

    Moje poreklo je sa Vučjeg Dola, a došli su kao kolonistu u Vrbas. Slava nam je 9.januar Sveti Stefan (Šćepan dan). Albijanića ima i u Sbotici, Australiji

  5. Од Селаковића

    Да ли се можда тестирао неко од Албијанића? Било би занимљиво видети којој хаплогрупи припадају и да се види да ли имају везе са Селаковићима из Горње Мораче.

    • Срђан

      И ја сам се надао могућој вези Албијанића са Селаковићима из Горње Мораче, али резултат који сам видео не иде тој тези у прилог:
      https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1193.msg109973#msg109973
      Албијанић, I2-Y3120>Z17855

      (наравно, требало би сачекати и друге резултате Албијанића, не знам да ли их има “разнородних”)