Poreklo prezimena Albijanić

27. februar 2012.

komentara: 7

Prezime Albijanić se u “Hercegovačkim prezimenima” Riste Milićevića pominje u Baljcima (Bileća) i u Bileći.

“Starinom su iz Trebijova kod Trebinja. U Baljke su došli početkom 19. veka zbog siromaštva.

Jedno predanje kaže da potiču od nekog `bana Jelačića` – potomka trebinjskog župana Pavlimira, koji je živeo u Buni kod Mostara, a bijo je pristalica Pavla Radenovića. Ovaj ban je, prema predanju, poginuo u borbi sa Sandaljem Hranićem. Iza sebe je ostavio tri sina koji su 1416. godine pobegli kod Pavlovića u Trebinje. Jedan od njih je ostao da živi u Trebinju, oženio se ćerkom nekog Maroja iz Ljubomira i od njega su Albijanići u Bileći, Jokanovići u Trebijovima i Grguri u Gacku. Drugi sin je otišao u Moraću, a treći se izgubio u Albaniji.

Po jednom narodnom predanju, prezime su dobili po svojoj prababi Albijani.

KRSNA SLAVA:

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. PeđaA

    Krsna slava je Sveti Stefan prvomučenik (Šćepandan), 9. januara. Prezimena ima dosta u Crnoj Gori (Albijanići sa Vučijeg Dola) i po Srbiji, Beograd, Niš, Leskovac, Prokuplje i td. ali treba ih povezati sa ,,centralom“ u Hercegovini tj. Baljcima. Ima ih i u inostranstvu (SAD). Po saznanju koje ja imam, poreklo prezimena je od Albijane Lakićević (udovice Novaka Lakićevića) iz okoline manastira Morača u Crnoj Gori, koji su poreklom od Lakića Radovića takođe iz Crne Gore.

  2. goran saponjic

    Jokanovici koji slave svetog stefana iz trebinja albijanici i grgurevici iz gacka svi poticu od jokana selakovica jelacica.jokanovici od predojevica su drugi nemaju veze sa jokanovicima iz trebijova albijanici su direktni potomci jokanovica a moguce i babici pivljani i sapurici iz oputne rudine mnogp familija potice od jokana selakovog jelacica

    • PeđaA

      Znam da su uvek govorili stariji da smo ,,jedno pleme” sa Jokanovićima, a koliko sam pronašao Kliment i Selak su Stanoja Jelačića sinovi, ali ne znam ime onog koji je ostao u Trebinju (Ljubomiru). Navodno je Kliment otišao u Albaniju, Selak u Crnu Goru (Moraču) a izgleda da je Selak imao tri sina.

  3. goran saponjic

    Da li je neko cuo za familiju sapurici iz oputnih rudina mislim da poticu od jokanovica iz trebijova da li neko zna nesto vise sapuric oputne rudine

  4. Mirela

    Moje poreklo je sa Vučjeg Dola, a došli su kao kolonistu u Vrbas. Slava nam je 9.januar Sveti Stefan (Šćepan dan). Albijanića ima i u Sbotici, Australiji

  5. Od Selakovića

    Da li se možda testirao neko od Albijanića? Bilo bi zanimljivo videti kojoj haplogrupi pripadaju i da se vidi da li imaju veze sa Selakovićima iz Gornje Morače.