Порекло презимена Мискин

26. фебруар 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. miskin miodrag

    Miskin miodrag iz nove gajdobre otac mi se zvao Miskin Mitar rodjen u Cerovcu djed mi se zvao Miskin Mijat prandjed mi se zvao Miskin Krsto

  2. Бранко Тодоровић

    Мискина је некада било у селу Орашју код Требиња. Из тог рода је потекао и Народи херој Југославије Васо Мискин. По њему се некада звала главна улица у Сарајеву, која је остала позната по масакру који се ту десио 27. маја 1992. године, када је услед експлозије дошло до погибије 26 и до рањавања 108 људи, а чији узрочник никада није утврђен, као ни страна која је била одговорна за масакар.

  3. Miskin

    Miskina i sad ima u Orasiju

  4. Војислав Ананић

    МИСКИН (п). презиме породица у требињском крају. Настањени су у Церовцу (Шума), Орашју и Рупном Долу (Површ), сада у Требињу, Београду и другим мјестима. Прије Млетачко-турског рата (1684 -1718) живјели су у Десин Селу (Шума). Козић сматра да им је ту старина, а тако и “они сами кажу”. Тамо и сада постоје омеђине које се зову Мискинове кућетине. Из Десини Села су доселили у Церовац на “агинску земљу”. У Орашје је једна породица доселила око 1750. године. У Рупни До су дошли из Орашја око 1825. године. У Волујцу и Биограду (Површ) има неколико кућа Мискина (Кудрова), али Мискини из Церовца и Орашја кажу да са њима нису у сродству. Мискина има у Равчићима и Зијемљима (Мостар). Тамо су доселили “с Глуве Смокве” из Орашја. Славе Шћепандан (59:234. 247:75:1180.1210.1228). По предању Мискини потичу од старе породице Добријевића из Мирца испод Ловћена, а то се подудара и са историјским подацима према којима су Добријевићи доселили у Хереговину у 15. вијеку. Настанили су се у околини Требиња и служили у војсци Херцега Шћепана “В. Миљанић. А. Миљанић: Презимена у Црној Гори, Београд, 2002. године; Д. Динић – Кнежевић: Миграције стаовништва из јужнословенских земаља у Дубровник током средњег вијека, Нови Сад, 1995.г.). Породично предање тврди да су им Турци дали надимак Мискин, а “мискин’’, према Шкаљићевом Ријечнику турцизама, значи сиромашак. невољник. Мискини су били активни и истакнути учесници свих ослободилачких ратова у Херцеговини и шире.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.