Poreklo prezimena, selo Rujišta (Višegrad)

12. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rujišta, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Selo se nalazi severozapadno od Pozderčića. Smatra se da je selo dobilo ime po niskom rastinju ruju (rujika) koje je raslo iznad sela. Kiseljenjem (kvašenjem) kore od ovog drveća dobijala se boja kojom su seljaci bojili tkanine domaće izrade. Ruj se pominje kao izvozni artikal prve srpske države.

Pod ovim imenom selo nije popisano 1604. godine.

U selu žive Srbi pravoslavci i muslimani.

Muslimanske porodice su:

Liske, Haskići, Karići i Kamberi, svega 5 domova.

Srpske pravoslavne porodice su:

-Lukići, Lipovci, Tadići, Ivanovići, Ostojići i Tomčići. Svega 15 domaćinstava. Sedamdesetih godina HH veka u Kruševac su se odselile porodice Ostojić (Nikoljdan) i Tomčići (Tominjdan).

-Lukići (Jovanjdan) su rod Filipovićima iz Pozderčića.

Lipovci (Pantelijevdan) su rod sa Ilićima u Prelovu. Bili su nekada na Lipovcu (Klašnik) ali ih je beg preselio na lošije zemljište –na Rujišta. Ne zna se odakle su starinom, ali na tome treba raditi i to utvrditi. Od ovih Lipovaca su i dve kuće u Pozderčićima, u Begićima, Simini sinovi Marko i Pero.

-Tadić (Nikoljdan), jedna porodica doseljena iz Rastišta (Jagoštice), starinom su Pivljani.

-Ivanović se doselio u Rujišta iz Paočića (Pantelijevdan).

Po popisu iz 1961. godine na Rujištima je bilo ukupno 20 kuća. Na ulazu u selo sa istočne strane bila je podignuta osnovna škola krajem tridesetih godina HH veka i radila je do Drugog svetskog rata. Izgorela je 1941. godine.

Sedo ima tri lepe izvorske vode, pravoslavno i muslimansko groblje.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.