Порекло презимена Стејанић

28. мај 2023.

коментара: 0

Презиме Стејанић је присутно у селу Врело код Уба. Крајем осамдесетих година 20. века у Врелу су живеле три породице Стејанића.

Крсна слава: Св. Алимпије

Поред Стејанића, у Врелу Св. Алимпија славе следеће породице: Станчић (две породице), Стефановић (1 породица). С обзиром да је у питању ретка слава, није исључено да су Стејанићи, Станчићи и Стефановићи међусобно повезани (Напомена: у Врелу постоји и пет породица Стефановића који славе друге славе).

Врело је насељавано током 18. и 19. века с различитих српских страна – посебно из Ваљевске подгорине, ужичког краја, али из Херцеговине, Босне, јужне Србије и др.).

Етимологија: Презиме Стејанић је засновано на личном имену/надимку Стеја (од Степа>Стева), што значи да се предак по којем је настало презиме звао Степа(н) или Стева(н).

Село Врело је почетком 20. века истраживао Љуба Павловић, међутим он у селу није забележио Стејаниће: https://www.poreklo.rs/2013/02/13/poreklo-prezimena-selo-vrelo-ub/

ИЗВОР: Драго Ћупић и Света Милисављевић, Ономастика дела Тамнаве, објављено у Ономатолошким прилозима бр. 7, САНУ, Београд, 1986, стр. 457 и 464.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.