Порекло презимена, село Влаичићи (Високо)

29. април 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села  Влаичић(и) – општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

Село се зове Влаичић и Влаичићи. И ово је село испод брда Доброг, а од Доброг дели га коса Ланишће. Куће су, као и у Добром, на заравни. Лево од села је велики До, којим отиче Поток испод Бојишћа.

Око села је шума.

Воду доносе са врела на њиви Поткућама. Кад то врело пресуши, онда иду на чесму под селом или на Добро.

Земље и шуме.

Њиве су већином по странама испод кућа а мањим делом изнад кућа. Зову се: Барица, Дуб, Поткућа, Крчевина, Купушњак, До, Судиковина, Страна, Крчевина и Мочила. Под шумом су стране око села: Убојишћа, Велике Шуме, Купушњак, Бишћевци, Стрноти До; то су уједно и испаше. У селу су раштркане 3 куће Мостића и 1 Камарића.

Историјат.

Прича се, да су на Влаичићима најпре живели православни Дујдури, чије је гробље у Мостића Башчи. За време рата изгинули су одрасли Пртвари, који су давно били доселили са Збиља, а деца су им сада на Бањеру. Данашњи су становници Влаичића муслимани.

Порекло становништва.

-Мостићи (3) Давно је пола Влаичића било својина Мостића и друга половина нане Мостића. Преци Мостића звали су се Ђенђагићи. Имали су „својат“ у Годуши, и они су се звали Мосте. Две године пре окупације Ђенћагићи су изишли из Високог на Влаичиће, и од тада се зову Мостићима. Пре тога, на њиховом садашњем месту изменили су се кметови Пртвари, Тодоровићи, Јевтићи и Капикули. О том како су постали власницима целих Влаичића причају следеће. Дед Мостића наишао једном приликом кроз Сарајево, па га срео Машић и рекао му: „Нећеш ти јести испод сита, а ја изнад сита (т. ј. чисто жито и почињци); ја ћеш узет ја дат једанест кеса“ (за пола Влаичића). Кад се дед вратио кући, упитао је нану за савет. Она је продала сву своју срму и бисер. Тако су сабрали новац, и дед га је однео Машићу. Машић му даде земљу за тај новац, само да би одржао реч, јер је мислио да цео Влаичић не може сакупити 11 кеса.

-Камарић (1) је такође дошао из Високог, где их још има и где се сматрају старинцима.

Гробље.

Копају се у Ступарићима.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.