Порекло презимена, село Ступарићи (Високо)

29. април 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Ступарићи – општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

По управној подели села Ступарићи, Добро и Влаичићи чине „махалу“ Ступариће. Међутим, народ сматра Добро и Влаичиће засебним селима, јер су доста удаљена од Ступарића и са друкчијим приликама. Стога су та села засебно описана. Ни сами Ступарићи нису опет једноставни, него су састављени од више мањих села.

Ступарићи су на десној страни Краљушице, а испод брда Доброг и Кучина. Куће су по коси и странама између неколико долова, чије су присојне стране обрађене а осојне под ситном шумом.

Воду доносе са врела Шћитка и Врбица; оба су врела у истоименим доловима.

Осим крчевина што су изнад села, остале су њиве већином испод кућа. Зову се Шћитак, Врбице, Слатина, Лука, Калеми, Мосоровац, Торине, Виноград. Шума и испаша су по Кучину и Добром.

Ступарићи у ужем смислу су на нешто уравњеној коси између долова Шћитка и Врбице. Ту су, око Трзана, по једна кућа Џафића, Арифовића, Зерде, Човића и Кахвеџића; све су муслимани. У врху дола Шћитка су 2 куће Ћурта. У Бабину Долу, који долази с леве стране у Врбицу, има једна кућа православних Капикула, и у долу Поганцу, који такође долази с лева у Врбицу, 1 кућа православних Јевтића. Између долова Врбице и Слатине је коса Слатина и на њој по једна кућа муслимана Зерда и Бајтаревића, а изнад ових, на Брези, 1 кућа Џафића. Између долова Слатине и Луке је Виноград, где су куће муслимана Зерда, Суџука и православних Лалића. У Лукама, крај Краљушице, има 1 кућа муслимана Јакуповића. На брду Кучину, северно од Ступарића у ужем смислу, има једна кућа Јапаура, муслимана.

Старине у селу.

Испод села Ступарића је Главица с „грчким гробљем“ (в. опис Двора). Прича се још да су на Краљушици биле неке ступе. У муслиманском гробљу, под селом, има један стари гроб из друге половине шеснаестог века (?) где је закопана нека жена из Сарајева. Под селом је место Џамија, и ту је, по предању, била џамија.

Порекло становништва.

У селу су до скора живели муслимани Даутовићи, па су Одселили пре три године у Сарајево. Имају реда још на Буцима. У селу живе већином муслимани, а има и православних.

Муслимани:

-Зерде (3) чине један рад са Зердама у Двору и старинци су у Кралупима.

-Џафићи (2) су старином из Загорја у Херцеговини. Истог су порекла и Бајтаревићи (1), чије је презиме искривљено од Бајрактаревићи. Опширније у опису Гина н Даутоваца.

-Суџука(1) је старином из Сарајева.

-Jaпaypa (1) је доселио из Свињарева. Тако се зове по земљи Јапаури у Свињареву. Док је био у Свињареву, био је сусед Косоваца, који су сада у Видовићима, у Чифлуку.

_-Јакуповић (1) је старином од Невесиња.

-Ћурше (2) су старином из Високог, где их још има и сматрају се старинцима, али ће пре бити да су старином Курди.

-Арифовић је старином из Сарајева.

-Кахвеџићи (1) су раније били на Буцима, а даље порекло не знају.

-Човић (1) се населио 1924 из Гривића (Дрозгометва, сарајевски срез), пошто је купио земљу од Зечевића.

Православни:

-Јевтића, који се зову Аћимовићима и Зуровцима (1), старином су од Пазарића. Били су отишли у Сарајевско Поље, па су се вратили после Светског Рата. Славе Св. Јована.

-Каликули (1) су старином из Херцеговине, а у Ступариће су дошли пре 60—70 год. из сарајевског среза, из Малешића.

-Лалић (1) је непознатог порекла. Слави Миољдан.

Гробља.

Муслимани имају два гробља у селу на Загувнима и на Џамији, а православни се сахрањују у Двору.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.