Поријекло Момира Тошића

9. фебруар 2023.

коментара: 0

Познати политичар и стваралац Српске, посланик прва три сазива Народне скупштине Републике Српске, први предсједник Дома народа БиХ, први делегат у Вијећу Европе.

Момир Тошић

РОЂЕН: У Жљебовима, 18. априла 1954. године.

РОДИТЕЉИ: Отац Мартин рођен је 1930. године у Жљебовима, мајка Богданка дјевојачки Бојовић, рођена је 1931. године у Надићима.

КРСНА СЛАВА: Свети апостол Тома – Томиндан, Бојовићи славе Ђурђевдан и прислужују Савиндан.

О ПРЕЦИМА: Дјед Душан (1898 – 1979) рођен у Жљебовима, а баба Анђелка (1900 – 1984) дјевојачки Башевић рођена у Кусачама.

Прадјед Мићо (1865 – 1940) рођен у Жљебовима а прабаба Савка (1870 – 1940) дјевојачки Новосел рођена у Маргетићима.

Чукундјед Раде (1832 – 1879) рођен у Жљебовима а чукунбаба Златана (1836 – 1909) дјевојачки Дрљић рођена у Видрићима.

Наврдјед Тоша (Нешка) Каљевић рођен је 1790. године, и он је наш родоначелник.

ПОРИЈЕКЛО ТОШИЋА: Тошићи из Жљебова воде поријекло од Каљевића са Жабљака, а даљим поријеклом су из Пипера, одакле су се крајем 17. вијека доселили у Дробњак. Разлог исељења је разура њиховог претка који је погинуо у некој борби. Његова удовица сакрије своје малољетне синове у буњиште, па кад опасност прође она их извади из буњишта, прљаве и окаљане, па их по томе прозваше Каљевићи. Мајка са дјецом побјегне у Дробњак и насели се на Слатини око 1670. године. Тамо су живјели једно вријеме, па се потом подјеле и раселе.

Браћа, Вук, Илија и Сава пређу у Језера и населе се у Шумановцу, а најстарији од браће оста на Слатини; они имају надимак Катане. Од ових са Слатине Милан, Новица и Вукашин преселе се на Струг међу Ускоке.

Вук, Илија и Сава живјели су имућно у Шумановцу све до 1715. године, када су на њих ударили колашински Турци и плијенили им стоку, због чега се преселише или боље рећи, склонише у Тепце.

У Тепцима се истакао Вук Каљевић који је четовао, а прочуо се као чувени харамбаша. Хајдуковао је по Босни и по Херцеговини, око Сарајева и Мостара. Од Вука није остало потомства.

Сава из Тепаца се пресели у околину Ужица.

Илија је остао у Тепцима, имао је сина Новака, Новак Вујоша, а Вујош Шабана. Шабан је био чувени јунак и хајдук, четовао је по Затарју. Нарочито је био вјешт у прелажењу Таре. Он је предводио чете из Мораче, Дробњака и са других страна Затарја. Опјеван је у народним пјесмама и имао је два сина, Видака и Јола. Видак је био кнез села Тепаца.

У колубарском крају, у селу Струганику живе Каљевићи старином из Тепаца. Од Каљевића је био државник Љубомир Каљевић, а од Мишића, Живојин Мишић прослављени генерал и војвода српске војске, рођен у Струганику 1855. године.

БИОГРАФИЈА: Основну школу и гимназију завршио је у Хан Пијеску, а дипломирао је економију на Економском факултету Универзитета у Београду. По завршетку студија враћа се у Хан Пијесак гдје заснива радни однос и врши функцију руководиоца инвестиција у ШИП „Планинско“; а 1983. изабран је за директора ООУР „Превоз путника“ у Центротрансу. Затим је са те функције 1987. изабран за предсједника извршног одбора скуштине општине Хан Пијесак.

На првим вишестраначким изборима 1990. године изабран је за народног посланика у Скупштини БиХ. Био је посланик првог, другог и трећег сазива Народне скупштине Републике Српске (1991-1998), први предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (1996-1998), делегат у Парламентарној скупштини Вијећа Европе (1996-2002), замјеник министра спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине (2002-2004). Носилац је бројних одликовања укључујући Ордена Немањића првог реда (1993) за изузетне заслуге према држави, као и ордена Светог Саве трећег реда (2004) за заслуге на духовном, образовном и хуманитарном плану.

Поред политичких обављао је и низ других одговорних функција, као што су: генерални директор „Шипад Комерца“ (1993-2001); предсједника управног одбора ЈП „Електропривреда“ Републике Српске; члана управног одбора ЈП „Српске шуме“; стручног сарадника у сектору за јавна документа, стручног сарадника за међународне економске односе као и директора Сектора за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине (2004-2019).

Поред тога Момир активно ради на развоју и промоцији спорта у Босни и Херцеговини. Оснивач је фудбалског клуба Хан Пијесак гдје је једно вријеме био и тренер истог. Био је члан АК Хан Пијесак, а затим и предсједник Атлетског савеза Републике Српске (1998-2006) као и предсједник Атлетског савеза Босне и Херцеговине у два мандата (2003-2010).

ИЗВОР: Момир Тошић за портал Порекло :  приредио Милан Радуловић

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.