Porijeklo Momira Tošića

9. februar 2023.

komentara: 0

Poznati političar i stvaralac Srpske, poslanik prva tri saziva Narodne skupštine Republike Srpske, prvi predsjednik Doma naroda BiH, prvi delegat u Vijeću Evrope.

Momir Tošić

ROĐEN: U Žljebovima, 18. aprila 1954. godine.

RODITELJI: Otac Martin rođen je 1930. godine u Žljebovima, majka Bogdanka djevojački Bojović, rođena je 1931. godine u Nadićima.

KRSNA SLAVA: Sveti apostol Toma – Tomindan, Bojovići slave Đurđevdan i prislužuju Savindan.

O PRECIMA: Djed Dušan (1898 – 1979) rođen u Žljebovima, a baba Anđelka (1900 – 1984) djevojački Bašević rođena u Kusačama.

Pradjed Mićo (1865 – 1940) rođen u Žljebovima a prababa Savka (1870 – 1940) djevojački Novosel rođena u Margetićima.

Čukundjed Rade (1832 – 1879) rođen u Žljebovima a čukunbaba Zlatana (1836 – 1909) djevojački Drljić rođena u Vidrićima.

Navrdjed Toša (Neška) Kaljević rođen je 1790. godine, i on je naš rodonačelnik.

PORIJEKLO TOŠIĆA: Tošići iz Žljebova vode porijeklo od Kaljevića sa Žabljaka, a daljim porijeklom su iz Pipera, odakle su se krajem 17. vijeka doselili u Drobnjak. Razlog iseljenja je razura njihovog pretka koji je poginuo u nekoj borbi. Njegova udovica sakrije svoje maloljetne sinove u bunjište, pa kad opasnost prođe ona ih izvadi iz bunjišta, prljave i okaljane, pa ih po tome prozvaše Kaljevići. Majka sa djecom pobjegne u Drobnjak i naseli se na Slatini oko 1670. godine. Tamo su živjeli jedno vrijeme, pa se potom podjele i rasele.

Braća, Vuk, Ilija i Sava pređu u Jezera i nasele se u Šumanovcu, a najstariji od braće osta na Slatini; oni imaju nadimak Katane. Od ovih sa Slatine Milan, Novica i Vukašin presele se na Strug među Uskoke.

Vuk, Ilija i Sava živjeli su imućno u Šumanovcu sve do 1715. godine, kada su na njih udarili kolašinski Turci i plijenili im stoku, zbog čega se preseliše ili bolje reći, skloniše u Tepce.

U Tepcima se istakao Vuk Kaljević koji je četovao, a pročuo se kao čuveni harambaša. Hajdukovao je po Bosni i po Hercegovini, oko Sarajeva i Mostara. Od Vuka nije ostalo potomstva.

Sava iz Tepaca se preseli u okolinu Užica.

Ilija je ostao u Tepcima, imao je sina Novaka, Novak Vujoša, a Vujoš Šabana. Šaban je bio čuveni junak i hajduk, četovao je po Zatarju. Naročito je bio vješt u prelaženju Tare. On je predvodio čete iz Morače, Drobnjaka i sa drugih strana Zatarja. Opjevan je u narodnim pjesmama i imao je dva sina, Vidaka i Jola. Vidak je bio knez sela Tepaca.

U kolubarskom kraju, u selu Struganiku žive Kaljevići starinom iz Tepaca. Od Kaljevića je bio državnik Ljubomir Kaljević, a od Mišića, Živojin Mišić proslavljeni general i vojvoda srpske vojske, rođen u Struganiku 1855. godine.

BIOGRAFIJA: Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Han Pijesku, a diplomirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Po završetku studija vraća se u Han Pijesak gdje zasniva radni odnos i vrši funkciju rukovodioca investicija u ŠIP „Planinsko“; a 1983. izabran je za direktora OOUR „Prevoz putnika“ u Centrotransu. Zatim je sa te funkcije 1987. izabran za predsjednika izvršnog odbora skuštine opštine Han Pijesak.

Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini BiH. Bio je poslanik prvog, drugog i trećeg saziva Narodne skupštine Republike Srpske (1991-1998), prvi predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (1996-1998), delegat u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (1996-2002), zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (2002-2004). Nosilac je brojnih odlikovanja uključujući Ordena Nemanjića prvog reda (1993) za izuzetne zasluge prema državi, kao i ordena Svetog Save trećeg reda (2004) za zasluge na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom planu.

Pored političkih obavljao je i niz drugih odgovornih funkcija, kao što su: generalni direktor „Šipad Komerca“ (1993-2001); predsjednika upravnog odbora JP „Elektroprivreda“ Republike Srpske; člana upravnog odbora JP „Srpske šume“; stručnog saradnika u sektoru za javna dokumenta, stručnog saradnika za međunarodne ekonomske odnose kao i direktora Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (2004-2019).

Pored toga Momir aktivno radi na razvoju i promociji sporta u Bosni i Hercegovini. Osnivač je fudbalskog kluba Han Pijesak gdje je jedno vrijeme bio i trener istog. Bio je član AK Han Pijesak, a zatim i predsjednik Atletskog saveza Republike Srpske (1998-2006) kao i predsjednik Atletskog saveza Bosne i Hercegovine u dva mandata (2003-2010).

IZVOR: Momir Tošić za portal Poreklo :  priredio Milan Radulović

Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.