Poreklo prezimena Madžarević

14. januar 2023.

komentara: 0

Prezime Madžarević prisutno je u Zbojštici. Njih je u Zbojštici oduvek bila jedna kuća. Iz jedne sačuvane tapije iz 1861. godine vidi se da je Nešo Madžarević iz Svrčkova kupio imanje Gliša Gudurića iz Zbojštice na licitaciji. To se može pouzdano uzeti za godinu kada se pomenuti Nešo sa porodicom doselio u Zbojšticu. Već u popisima stanovništva i imovine 1863. Nešo Madžarević je popisan kao mehandžija zbojštički. Zbojštičku mehanu Nešo je držao pod zakup. Nedeljko – Nešo imao je nadimak Šule, pod ovim imenom zapisan je u popisima 1863. godine.

Šule Madžarević, mehandžija, star 30 godina
žena Jovana, stara 26 godina
sin Božo, star 7 godina
sin Mihailo, star 2 godine
kći Božana, stara 5 godina
Imovina: 6 rala oraće zemlje, 2 kose livade, kuća i 1/2 “mejane”. Vredi 40 dukata. Mesečni prihodi od privrede i radnje mehanske 5 talira.
Kuća Nedeljka – Neša Madžarevića je bila ispod šume Prisoja u neposrednoj blizini Česme u Zbojštici. I danas se tu nalazi stara kuća Krste i Perke Madžarević. U protokolu umrlih užičke crkve 1865. godine, zapisano je da je Šule Madžarević poginuo. Na nadgrobnom spomeniku u groblju Bare zapisano da je “rob božiji Nedeljko Madžarević poginuo od ruke ajduka Boška Kalajdžije“.
Nedeljko – Nešo Šule Madžarević je iza sebe ostavio sinove Boža i Mihaila. Mlađi Mihailo završio je kovačko-bravarski zanat u Valjevu. Nije se ženio, umro je u Valjevu 1902. godine. Sahranjen je u zbojštičkom groblju Bare.
Božo, Neaeljkov, Madžarević rođen je oko 1855. godine. Oženio se 1882. godine Nastom Tanović iz Gostilja. Božo i Nasta imali su decu: Radomira, Radoja, Radojka, Staniju, Stoju i Krstu.
Radomir je umro u 19. godini, 1903, Radoje i Stoja pomrli su u dečjim godinama. Kćer Radojka se udala za Mirka Barjaktarevića iz Rudina.

Božo Nedeljkov živeo je 60 godina. Umro je 1915. godine. Nasta, žena Božova, umrla je 1923. godine. Krsta, Božov, Madžarević rođen je 1902. godine. Oženio se 1926. godine Jovankom Nikolić iz Zbojštice. U braku su imali jednu kćer Miljku, koja je živela tri godine, a umrla 1930. godine.
Odmah posle male Miljke umrla je Jovanka, žena Krstina. Krsta se drugi put oženio 1931. godine Perkom Rnjaković iz Rudina. Krsta i Perka imali su jednu kćer Milijanu. Krsta, Božov, je radio na železnici, umro je mlad u 30. godini, 1932. Perka, žena Krstina, živela je sa kćerkom Milijanom u Zbojštici. Umrla je u 87. godini, 1995.

Milijana, kćer Krste i Perke Madžarević, rođena je 1932. godine. Udala se 1964. godine za Miljka Radovanovića iz Skržuti. Miljko je došao u kuću Madžarevića na miraz. Radio je kao bravar u fabrici “Milan Blagojević” u Lučanima. Miljko i Milijana imaju Radivoja, Radmilu i Miojlu – Marinu.

Radivoje, Miljkov, Radovanović rođen je 1968. godine, elektro mehaničar je, radi u Valjaonici aluminijuma u Sevojnu, kćerka Marina radi kao medicinska sestra u bolnici u Užicu. Miljko i Milijana sa sinom Radivojom i kćerkom Radmilom žive u Zbojštici na imanju starih Madžarevića.

IZVOR:

Danilo Stanojević, Ljubanje i Zbojštica, Regionalni centar za talente, Užice, 2003, str. 601-602.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.