Poreklo prezimena, selo Kadinjani (Laktaši)

20. novembar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kadinjani, opština Laktaši. Prema knjizi Živka Vujića „Laktaška Župa – prošlost i sadašnjost“, izdanje 2013. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i komunikacije.

Selo u opštini Laktaši, udaljeno 12 km jugoistočno od opštinskog centra, devet od Klašnica i pet od magistralnog puta Klašnice–Slatina. Dijeli se na Kadinjane Donje i Kadinjane Gornje. Površina sela je 12,494 km2, na 152—272 m n. v.

Kroz Donje Kadinjane prolazi put dug 4,5 km, asfaltiran 2001. godine do raskršća prema Aleksićima. U Gornjim Kadinjanima ima šest km asfaltnog puta, a ostali su makadamski. Selo je razbijenog tipa; kuće su pretežno locirane po brežuljcima. Graniči se sa selima Aleksići, Boškovići, Dovići, Jaružani, Malo Blaško i Ćetojevići.

Vode, toponimi i zanimanje stanovništva.

Sjevernom stranom protiče rijeka Turjanica, a južnom Vukešnica, koja se uliva u rječicu Slatinu, a sva u Turjanicu. Poznatiji izvori su Dušanića bunar, Vujmilovića bunar, Jagodnjača, Kršića bunar, Lončarevac, Ivanovac (Lukina voda), Studenac i Potrebica.

Teren je pretežno brežuljkast, uglavnom nagnut prema jugu, pa je povoljan za gajenje žitarica (pšenica, kukuruz, zob, ječam), a dobro uspijevaju sve vrste voća.

Od brda poznatija su Vujmilovića, Vujasinovića, Vukovića i Radinkovića brdo, a postoji Rimov, Seksenov i Ciganski brijeg, te Stankovića sokak i Kadina strana. Pored ovih poznatiji toponimi su: Glavica, Kadjenica, Kućišta, Rastoke, Stolovača.

Stanovništvo Kadinjana bavi se poljoprivredom, a manji dio je zaposlen u Laktašima, Banjaluci i inostranstvu.

Zaseoci su: Bašići, Dušanići, Madžari, Stankovići Gornji, Stankovići Donji, Crnogaće…

Obrazovanje.

Godine 1932. otvorena je prva škola u Kadinjanima u koju su išli đaci iz Aleksića, Boškovića, Jaružana, Kadinjana, Ljubatovaca, Ćetojevića i okolnih sela. Prvi učitelj je bio Svetozar Mitrović. Škola je radila do početka Drugog svjetskog rata kada je porušena. Po završetku rata, pored stare škole napravljena je druga, manja, koja je radila do katastrofalnog zemljotresa 1969.godine. Danas se na tom mjestu nalazi ruševina zarasla u šipražje. U blizini je spomenik narodnom heroju Rudiju Čajavecu koji je na tom mjestu poginuo 2. jula 1942.

Verski objekti i ostalo.

U selu postoje dvije crkve, osveštane 2000. godine, i dva groblja. U Donjim Kadinjanima je Crkva Sv. vlm. Marine (Ognjene Marije), a u Gornjim Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Prodavnice nema.

Godine 2007. manji broj kuća je dobio vodu iz gradskog vodovoda. Otada voda se uvodi postepeno, tako da je preostalo još oko 50 kuća koje nemaju gradsku vodu. Selo je dobilo električnu energiju 1971, a telefonske priključke 2000. godine.

Ime sela.

Pouzdanih podataka o porijeklu stanovništva nema, ali postoji zanimljivo narodno predanje o nastanku imena sela. U Donjim Kadinjanima bila je velika šuma (oko 50 dunuma), zvana Kadjenica. Čobani su u njoj, za vrijeme turske vlasti, napravili „sudnicu za kadiju”. O jedno stablo su objesili svog čobanina. Naletio je zec, a čobani su pomislili da je kadija, pa su se uplašili i razbježali. Onaj čobanin je ostao da visi i tako je umro. Pretpostavlja se da je po tome selo dobilo ime – Kadinjani.

Starine u selu.

U Kadinjanima, ispod brda na sjevernoj strani, očuvani su toponimi Turija, Rimov brijeg i Kućišta, što ukazuje da je tu bilo staro naselje i srednjovjekovno selo Turija. Može se dovesti u vezu sa tvrđavom Gradina (u Šušnjarima), koja je odatle udaljena oko 6,5 km, pa čak i sa srednjovjekovnim gradom Glaž.

Poreklo stanovništva.

Krajem 2011. selo je imalo 181 domaćinstvo, 291 kuću i vikendicu, a u domaćinstvima je živjelo 511 stanovnika (506 Srba i četiri Ukrajinca).

Najbrojnije porodice su:

-Stanković (34 domaćinstva, 44 kuće, 111 stanovnika), slave Arhanđelovdan (16 porodica), Đurđevdan (9), Jovanjdan (5), Trifundan (1), Pokrov Presvete Bogorodice (1);

-Gligić (24, 29, 65), slave Đurđevdan;

-Vujmilović (19, 32, 62) ~ Jovanjdan, osim jedne porodice koja slavi Mitrovdan;

-Dušanić (14, 18, 37) — Jovanjdan;

-Vuković (13, 16, 34) – Sv. Ignjatija;

-Madža (7, 9, 25) – Nikoljdan.

U selu su zastupljena i sljedeća prezimena:

-Bašić, Vujasin, Vujasinović, Janković, Jerinić, Radanović, Radinković, Radić, Trivić — slave Đurđevdan;

-Brdan, Mišić – Časne verige;

-Vasilić — Ilindan;

-Vrančić — Ivanjdan;

-Vujanić, Seksen – Lučindan;

-Gligorić, Zvjerac, Jagodić, Ribić, Rogić, Tilić, Tomaš, Ćerketa, Škorić – Nikoljdan;

-Đukić, Jakša, Jovanović – Sv. Ignjatija,

-Jošić i Partalo — Vratolomije,

-Pejić – Sv. Pantelejmona,

-Petreš – Jovanjdan,

-Račić — Aranđelovdan, Crnogaća -Sv.Vasilija.

Ostali su vikendičari i njihova prezimena nisu u ovom popisu. Pustih kuća ima 24, a praznih (vlasnici rade u inostranatvy) i vikendica (čija su prezimena zastupljena u selu) ima pedesetak.

Od poznatijih ličnosti, u selu su rođeni Svetozar Ćerketa, Slavko Stanković i Borko Radinković, privrednici, dr Tomo Vujmilović, Uroš Madžar, društveno–politički aktivista.

IZVOR: Prema knjizi Živka Vujića „Laktaška Župa – prošlost i sadašnjost“, izdanje 2013. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.