Порекло презимена, село Побратци (Соколац)

9. октобар 2022.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Побратци, општина Соколац. Према књизи Миленка С. Филиповића “Гласинац”, антропогеографско-етнолошка расправа, САНУ, Београд, 1951. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља.

Насеље је по странама лево од Ракитничких Долова а под косом Гребнице – Градина – Jасик. Места на којима су куће зову се: Голо Брдо, Врх, Градина, Побраци, Побратачие Локве, све по странама.

Воде, зеемље и шуме.

Воду носе с Ракитнице, а кад она  пресуши. онда са сухих бунара и локава. Шуме и испаше су по брдима изнад и око села: Врх, Голо Брдо, Послуа, Копито, Градина и Јасик, а зирати су испод кућа: Поље, Поткућнице, Бачва, Бјелан, Побраци, Локмовина, Под Гајем Њива, Дукатаревина, Врапчев Гроб, Брежља.

Тип села и старине.

Муслиманске куће у Побрацима су на окупу, а православне раштркане по поменутим местима. У селу су 7 муслиманских и 15 православних, свега 22 куће. Православно гробље је под Бјеланом, а муслиманско под Гајем.

На Гребницама је мраморје. Врапчев Гроб се зове по једном стећку. На месту Биљегу био је неки споменик (стећак?) и на њему је, по казивању, била сабља и рука у рељефу. Има и старинских бунара: Бјелан и Бачве (два). На Бачви су бунари с плочама.

Муслимани.

-Рбати или Хрбати (7 к.) су старином из Колашина. Прадед им је био у најму код Алиспахића у Вјетрнику. Много је ишао по лову и приходом од лова купио је земљу у овом селу од неке Дукатарке. После анексије Босне (1908). три породице од њих отишле су у Турску.

Православни.

-Орашани (1 к.). Већ им је лед био у Побрацима. Опширније у опису Сајипа.

-Поповићи I (.3 к.) су од Поповића у Сијерцима.

-Поповићи II (1 K., Арханђеловдан). Дед Радосава Поповића, Петрић, доселио је из Херцеговине. Петрић је ушао у кућу Поповића, ступио с њима у заједницу и живели су као браћа, те му се, стога, потомци и зову Поповићима.

-Шуке или Коланићи или Цвилићи-Свилењнци (8 слемена са 9 кућа): опширније у опису Смртића.

-Спахићи или Млинаревићи (2 к., Лучиндан) су дошли пре тридесет година с Вјетрника, где их још има, а старином су из Херцеговине. У околини Сарајева и у Сарајеву имају родови Мишовићи н Милинковићи, који такође тврде да су старином Спахићи из Колашина и славе такође Лучиндан. Према свему томе, очигледно је да су и ови Спахићи у Побрацима истог порекла као и Спахићи у околини Сарајева, тј. из Колашина.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића “Гласинац”, антропогеографско-етнолошка расправа, САНУ, Београд, 1951. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.