Десет година Друштва српских родословаца “Порекло” (01.10.2012-01.10.2022)

1. октобар 2022.

коментара: 0

Тихо и без помпе, тапшања и честитки, полако пролази и овај дан, на који је пре тачно 10 година свој пут започело Друштво српских родословаца “Порекло”.

У сенци крупних тема, потпуно скрајнуто, упорно је грађено и изграђено ово сада већ узорно дело, чију жилу куцавицу чини портал Порекло. На хиљаде је ту чланака о српским насељима и презименима, на хиљаде ваших коментара. На хиљаде оних којима је захваљујући Пореклу и Српском ДНК пројекту откривено најстарије (генетичко) порекло. На хиљаде сати које су наши сарадници, вредни родословци, преточили у трајне записе о постојању наших предака. Огромно и несагледиво дело. А, као да смо тек на почетку.

Поглед уназад чини ме поносним и срећним. Од првог дана до данас, сваки боговетни дан у ових 10 година, није било предаха. Ни засићења. Глад да се сваког дана уклеше неки нови запис о роду и племену, слави и преслави, јунаштву и жртви предака, била је неутажива. И остаће тако.

Порекло и дружина окупљена око њега успели су нешто што се готово граничи са немогућим. Препуштени искључиво себи, без подршке земље којој припадамо, често нападани од неразумника и злица, успели смо да истрајемо у свом прегнућу. И истрајаћемо и убудуће.

И, ево нас готово на домак једног дуго сањаног циља – да после 10 година по први пут себи обезбедимо кров над главом. И нико нам га неће поклонити. Стећи ћемо га сопственим снагама и одрицањем. Наша задужбина, у коју из дана у дан добри људи уграђују онолико колико имају и могу, приближава се тренутку кад ће свом народу моћи подарити први, па макар и најмањи Дом српских родоловаца.

Зато смо и решили да прослава овог нашег лепог јубилеја буде у знаку доброчинства. Да свако ко може и хоће, дода и свој допринос. Зато, добри људи, видимо се у здрављу и весељу на свечаном добротворном концерту 25. октобра. Уз песму дивне Данице Црногорчевић, сигуран сам да ћемо имати добре вести. Да смо прикупили довољно за нашу прву кућу.

Хвала свима на подршци и добро дошли!

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.