Дан кад је настало Порекло и његових првих 10 година

3. јануар 2022.

коментара: 2

 

Идеја да покренем портал Порекло синула је готово ниоткуда пре тачно десет година. Био је уторак, 3. јануар 2012, последњи нерадни дан новогодишњих празника. Из доколице сам проверавао који су све интернет домени незаузети и немало се изненадио установивши да је домен poreklo.rs слободан. Изненађење је било тим веће јер сам раније негде прочитао да се на Гуглу и осталим претраживачима реч „порекло“ котира као једна од најтраженијих. Сутрадан, 4. јануара 2012, регистровао сам овај домен, а у наредних неколико дана направио и основну концепцију сајта. Са двојицом пријатеља са којима сам својевремено радио у недељнику Стандард, Џизусом (Марком) и Цвелетом (Ненадом), који су се помало бавили и израдом сајтова, прионуо сам на посао и већ до краја јануара 2012. poreklo.rs је засјало на интернет сазвежђу.

Одмах ми је било јасно да је у питању подухват који тешко могу изнети сам. Средстава да окупим људе у неку врсту редакције нисам имао и једино што ми је преостало било је да сачекам да се добри људи сами јаве. Тако је и било. Није прошло много, а на мејлове Порекла почели су да стижу први прилози. Јавили су се Војислав, Аца, Небојша, Милодан, а затим и многи други. Већина њих се до тог тренутка оглашавала на неколико форума на којима су се водиле дискусије на различите родословне теме. Појава Порекла за њих је била велико освежење. Добро су осетили и препознали да се ствара право место да се до тада распршена родословна енергија са различитих и често општих форума-причаоница сабере на једном месту. Околност да је Порекло овако почело да окупља људе на заједничком подухвату највише ме је подсетила на добри стари српски обичај – мобе. Оно што сам са веома скромним личним капацитетима покренуо почело је да добија обрисе тек пошто је свако ко је притрчао да припомогне у ту грађевину узидао и свој допринос.

Има још једно поређење које добро описује моју позицију у свему. У антологијском филму Андреја Тарковскога „Андреј Рубљов“ завршно поглавље посвећено је изради звона по наруџби великог кнеза. Њега лије неуки и сироти дечак Боришка, који се смело прихватио тог посла, након што је његов отац, чувени ливац, умро. Боришка је убедио кнежеве људе да зна тајну ливења и приступио изради водећи се само својим инстинктима. Када је на крају звоно богоугодно зазвонило, Боришка  је открио тајну – никакву тајну ливења није наследио од оца. Десет година по покретању Порекла и ја откривам тајну – кад сам се упустио у стварање родословног сајта, о родословљу сам знао веома мало. Још мање сам био упућен у литературу и ауторе са којима ћу се од тог тренутка па до данас готово свакодневно упознавати. Још једна тајна – у тренутку оснивања Порекла нисам знао ни да постоји могућност утврђивања порекла уз помоћ ДНК тестирања. Неколико месеци пошто је Порекло створено случајно сам наишао на текст на ту тему и сазнао да у Београду постоји лабораторија која ради генетичке тестове. Убрзо сам урадио интервју са Бојаном и Аном из београдског ДНК центра за генетику и том приликом и лично урадио тест. Ова прича била је пун погодак и довела је на Порекло нове сараднике. Један од њих, Синиша, одмах је јасно видео да ту има простора за нови подухват – покретање Српског ДНК пројекта. Није прошло дуго, а 14. септембра 2012. покренута је и ова страница по којој је Порекло данас најпознатије. А покренуто је и оно што 3. јануара 2012, кад ми се пред очима указао слободан домен poreklo.rs, нисам могао ни да замислим – 1. октобра 2012. основано је Друштво српских родословаца „Порекло“.

И портал Порекло и Српски ДНК пројекат и Друштво ове године обележавају својих првих 10 година постојања. Иза нас је много тога оствареног, а енергија коју Порекло сабира од почетка не јењава. Напротив. У овој години намерни смо да још померимо границе и покренемо нове садржаје, које ових дана убрзано припремамо. И као и све учињено досад, и то ће пре свега бити плод знања и рада људи који одвајају од свог слободног времена, како би донели нешто што се без претеривања може назвати општим добром. За све ове године није нас поколебало што је изостала права подршка за наше пројекте, које смо упорно пријављивали на конкурсе. Није нас обесхрабрило ни неразумевање и напади којима смо изложени од оних који се темама порекла баве профитерски, за клик више, угађајући приче онако како просечан конзумент жели да их чује. Ми никад нисмо подилазили том природном пориву, већ смо се чврсто држали чињеница. Тако ћемо наставити и убудуће.

И овако неосетно пређох са оног што је у првим редовима написано из првог лица на оно што још од те 2012. чиним – кад говорим о Пореклу говорим у множини. И о множини нас који се сваке године оснажимо са десетинама нових сабораца, који на овај или онај начин узидају себе у ову сада већ чврсту грађевину. Сви ми већ неко време сањамо и онај највећи сан – да та грађевина не буде само виртуелна, већ од чврстог материјала. Да подигнемо и први српски родословни дом. А однедавно ми и не сањамо само о томе већ чинимо и озбиљне кораке да то и остваримо. Почетком октобра 2021. основали смо Задужбину „Порекло“ и за сад имамо прикупљених 35.000 евра. Циљ је још далеко, али му се ми упорно, као у свему учињеном досад, приближавамо. И опет све сопственим снагама и вером свих нас да је ово чега смо се подухватили вредно сваког одрицања.

Срећан сам што сам, макар и случајно, допринео да се овако нешто узвишено створи. Још срећнији што је Порекло окупило толико добрих и посвећених људи. Уверен сам да имамо још много тога да остваримо, а знајући нас, тако ће и бити.

Свим члановима Порекла, свим родословцима и поштоваоцима, желим добро здравље и много успеха и среће у 2022. години!

Јовица Кртинић, оснивач Порекла

 

 

 

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Zoran Antonijević

    Визије и путеви којима МОРАМО да се крећемо, јављају се изненада, скоро ниоткуда, али није баш све тако! Теби је РЕЧЕНО, да то урадиш баш Ти, и испратио си импулс који си добио, све за добробит народа СРБа. Порекло које си покренуо, осмислио и развио до граница (а ни сада ту није крај) о којима, верујем, ниси могао ни да сањаш је епохално дело које и све нас, Твоје сараднике и надам се искрене пријатеље покреће да не посустајемо на путу разгртања магле која се надвијала и још увек је над нашим родом. Истраживачким радом од срца и са ДУШОМ пуном топлине сазнајемо о нашим прецима много тога и остављамо траг нашим потомцима да не забораве и запамте ко су им пра очеви без чије снаге, борбе, храбрости и бриге за своје Огњиште ни ми не би постојали на просторима ове рајске земље. Од свег срца ТИ желим добро здравље, пуно среће и успеха и да не посустајеш на путу којим идеш. Поздрављам Те из Лазаревца заједно са десетак другара које сам (преко Порекла) заинтересовао за овакав рад; Зоки

    • Јовица Кртинић

      Драги Зоки, хвала ти много на лепим речима. Ничег не би било да ти и остали родословци нисте уградили себе у овај наш заједнички подухват. Поздрави друштво у Лазаревцу. Од почетка сте сви уз Порекло. Живели!