Poreklo prezimena, sela Čehari i Djevor (Jablanica)

27. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Čehari i Djevor, opština Jablanica – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

Dva mala seoca u dolini Neretve, oba na lijevoj strani Neretve, jedno u osoju, drugo u prisoju. Iako su među sobom sat i po razdaleko, opisivač g. V. Jelić opisao ih je ujedno. Seljani se služe vodom iz Neretve, zatim iz mnogih vrela, kojih u Djevoru ima tri i y Čeharima bezbroj. Dosta je hladno, zbog jakih vjetrova.

Djevorani imaju ziratne zemlje oko kuća, i u Ostrošcu i Dobrigošću koja im je došla ženidbom, a Čehari imaju Vrtle ispod kuća, Poljice blizu sela, u Čivelju sat i po od sela i u Dobrigoškom Brdu. Seljani nijesu nikad bili kmetovi.

Tip sela.

U oba sela zbijene su kuće u grupe. U prvom je jedna grupa sa 6 kuća, a u drugom jedna grupa sa dvije kuće u daljini od 2070 koraka. U Čeharima ima 14 kuća.

Djevor ima samo koliba u planini, a Čehari imaju pet stanova u Čivelju. U stanove dolaze svake druge godine da gnoje njive.

Djevor je prozvat po brdu Djevoru, čije je ime starije od sela. Čehari ili Čari znači Čohari, tj. ljudi koji nose čohu, a tako su bliži seljani prozvali ove seljans, jer su se u čovu oblačili.

Poreklo stanovništva.

-Čilići su doselili s Luga u Djevor prije 100 godina. Ne zna se je li ko prije njih tu stanovao.

U Čehare je prije 200 god. doselio iz Hudutskog nekakav:

-Klepo, jer mu je na njivi nađen mrtvac, i osuđen je na 75 groša krvarine, pa nije htio priznati. Od njega su i:

– Jusupovići i:

-Jamakovići ili Barjaktarevići. Klepe se među sobom žene, a Jusupovići i Jamakovići ne žene.

-Budim se prije 130 godina doselio zbog siromaštva iz Drežnice.

Za samoranca:

-Bulu ne znaju ili je starjenik ili doseljenik.

U Djevoru nema nikakvih starina, a u Poljicu kod Čehara ima neko starije muslimansko groblje.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.