Poreklo prezimena, selo Topličane (Suva Reka)

21. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Topličane, opština Suva Reka. Prema studiji Danila Stijovića “Onomastika Suve Reke i okolnih naselja”, Onomatološki prilozi XIII, SANU, Beograd, 1997. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Položaj i tip naselja.

Topličane se nalazi oko pet kilometara južno od Suve Reke. Selo je formirano 1948. godine. Ono je, upravo, nekoliko stambenih, administrativnih i drugih zgrada i objekata podignutih za potrebe pogona za ratarstvo i vinogradarstvo. Locirano je u Đinovačkom polju, s desne strane puta Suva Reka – Prizren. Ne znaju da objasne kako je ovaj novi zaselak dobio ime starog sela Topličane, koje je od ovog udaljeno oko tri šomegra i u kome danas ne živi nijedna srpska porodica. Stanovnici okolnih sela ovaj zaselak nazivaju i Taražda. Selo nema groblje; stanovnici se i dalje sahranjuju u selima iz kojih su došli. U selu živi sedam srpskih porodica.

Četiri razreda osnovne škole deca uče u selu Lešane, a nastavljaju školovanje u Suvoj Reci.

Rodovi.

-Jovanović, jedna kuća. Doselili se iz sela Popovljane 1961. godine. Prethodno živeli u selu Dvorane. Slava Sveti Ranđeja; mala slava Sveti Ranđeja letnji.

-Marković, jedna kuća. Doselili se iz sela Mušutište 1967. godine. Slava Sveti Đorđe.

-Nišavić, jedna kuća. Starinom su iz sela Zaostro kod Berana. U Topličane su došli iz Glođana (o. Peć) 1965. godine. Slava Sveta petka.

-Petković, dve kuće. Došli 1968. godine iz Gotovuše kod Uroševca. Slava Sveti Nikola.

-Stanojević, jedna kuća. Ovde se nastanili 1970. godine. Prethodno živeli u selima Selogražde i Rečane. Slava Sveti Pantelija.

-Cvetković, jedna kuća. Ovde došli iz sela Mušutišta 1965. godine.

IZVOR: Prema studiji Danila Stijovića “Onomastika Suve Reke i okolnih naselja”, Onomatološki prilozi XIII, SANU, Beograd, 1997.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.