Порекло презимена, село Мовљане (Сува Река)

21. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Мовљане, општина Сува Река. Према студији Данила Стијовића “Ономастика Суве Реке и околних насеља”, Ономатолошки прилози XIII, САНУ, Београд, 1997. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положај насеља.

Мовљане се налази око девет километара североисточно од Суве Реке. Високо је на брду, расејано по валовитом и врло стрмом терену. Мештани чувају предање да су сви од истог претка Пере, који је због неког „крупног убиства“ (ради којег га је и „крал’ тражио“) пребегао из Црне Горе и овде се настанио. Кажу да су овдашњи Шиптари његови потомци, па су до скоро, иако су примили ислам, држали српске обичаје везане за славе, Божић, Ускрс и друге верске празнике. Нико не памти да је у селу постојала црква. Гробље је далеко од села, на суседном брегу, у храстовој шуми. Крстови су, они старији, претежно од сиге, са урезаним именом покојника.

Структура становништва.

У селу живе 24 српске породице.

Село има основну цпсолу, али да би се формирао следећи разред, због малог броја ученика (у неколико последњих година иселило се 19 српских породица), чека се и по три године. Средњу школу деца уче у Сувој Реци, и тај пут дуг осамнаест километара, због лоше аутобуске везе, прелазе често пешице.

Родови.

-Андрејевић, две куће. Чувају предање да су старином из Црне Горе. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола.

-Димић, једна кућа. Чувају предање да су некада давно дошли из Црне Горе. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Ђорђевић, две куће. Чувају предање о свом црногорском пореклу. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола.

-Јефтић, једна кућа. Чувају предање да су старином негде из Црне Горе. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола.

-Јовановић, једна кућа. Кажу да су старином из Црне Горе и да су овамо побегли од крвне освете. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола.

-Перовић. Раније презиме Урошевића.

-Петровић, две куће. Чувају предање о свом црногорском пореклу. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Ристић, четири куће. Чувају предање о свом црногорском пореклу. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола.

-Спасић, пет кућа. Пореклом су негде из Црне Горе. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола л’етњи.

-Трифуновић/Тривуновић, једна кућа. Пореклом су Из Црне Горе. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола.

-Урошовић/Урошевић, пет кућа. Старином су из Црне Горе, можда од Берана. Њихов далеки предак Пера „убија усред цркве чoвека“, неког познатог Црногорца, па је морао да побегне из Црне Горе, јер га је, да би га осудио, тражио и сам „црногорски крал’“. Слава Свети Никола. Славе обе славе – зимску и летњу и, кажу, дају им исто значење.

ИЗВОР: Према студији Данила Стијовића “Ономастика Суве Реке и околних насеља”, Ономатолошки прилози XIII, САНУ, Београд, 1997.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.