Poreklo prezimena, selo Movljane (Suva Reka)

21. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Movljane, opština Suva Reka. Prema studiji Danila Stijovića “Onomastika Suve Reke i okolnih naselja”, Onomatološki prilozi XIII, SANU, Beograd, 1997. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Položaj naselja.

Movljane se nalazi oko devet kilometara severoistočno od Suve Reke. Visoko je na brdu, rasejano po valovitom i vrlo strmom terenu. Meštani čuvaju predanje da su svi od istog pretka Pere, koji je zbog nekog „krupnog ubistva“ (radi kojeg ga je i „kral’ tražio“) prebegao iz Crne Gore i ovde se nastanio. Kažu da su ovdašnji Šiptari njegovi potomci, pa su do skoro, iako su primili islam, držali srpske običaje vezane za slave, Božić, Uskrs i druge verske praznike. Niko ne pamti da je u selu postojala crkva. Groblje je daleko od sela, na susednom bregu, u hrastovoj šumi. Krstovi su, oni stariji, pretežno od sige, sa urezanim imenom pokojnika.

Struktura stanovništva.

U selu žive 24 srpske porodice.

Selo ima osnovnu cpsolu, ali da bi se formirao sledeći razred, zbog malog broja učenika (u nekoliko poslednjih godina iselilo se 19 srpskih porodica), čeka se i po tri godine. Srednju školu deca uče u Suvoj Reci, i taj put dug osamnaest kilometara, zbog loše autobuske veze, prelaze često pešice.

Rodovi.

-Andrejević, dve kuće. Čuvaju predanje da su starinom iz Crne Gore. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.

-Dimić, jedna kuća. Čuvaju predanje da su nekada davno došli iz Crne Gore. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Đorđević, dve kuće. Čuvaju predanje o svom crnogorskom poreklu. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.

-Jeftić, jedna kuća. Čuvaju predanje da su starinom negde iz Crne Gore. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.

-Jovanović, jedna kuća. Kažu da su starinom iz Crne Gore i da su ovamo pobegli od krvne osvete. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.

-Perović. Ranije prezime Uroševića.

-Petrović, dve kuće. Čuvaju predanje o svom crnogorskom poreklu. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Ristić, četiri kuće. Čuvaju predanje o svom crnogorskom poreklu. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.

-Spasić, pet kuća. Poreklom su negde iz Crne Gore. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola l’etnji.

-Trifunović/Trivunović, jedna kuća. Poreklom su Iz Crne Gore. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola.

-Urošović/Urošević, pet kuća. Starinom su iz Crne Gore, možda od Berana. Njihov daleki predak Pera „ubija usred crkve čoveka“, nekog poznatog Crnogorca, pa je morao da pobegne iz Crne Gore, jer ga je, da bi ga osudio, tražio i sam „crnogorski kral’“. Slava Sveti Nikola. Slave obe slave – zimsku i letnju i, kažu, daju im isto značenje.

IZVOR: Prema studiji Danila Stijovića “Onomastika Suve Reke i okolnih naselja”, Onomatološki prilozi XIII, SANU, Beograd, 1997.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.