Порекло презимена, насеље Сува Река

21. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва Суве Реке. Према студији Данила Стијовића “Ономастика Суве Реке и околних насеља”, Ономатолошки прилози XIII, САНУ, Београд, 1997. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Сува Река 1903. године

Положај и тип насеља.

Сува Река је варошица са око шест хиљада становника. Чини засебну општину од 52 села. Својим већим делом налази се на изразитој стрмини коју чини високо брдо Бираћ.

Верски објекти и гробља.

У Сувој Реци постоји црква Св. Петар. Саграђена је 1926. године. Градила су је позната браћа мајстори Стеван и Илија Декић из Суве Реке. Службу Божију одржавају свештеници из Призрена и Мушитишта, пошто Сува Река нема свог сталног свештеника. Месно гробље је у близини цркве. У њему има старих гробова. Неуредно је, неограђено и крајње запуштено.

Школство.

Сува Река има основну и средњу школу са неколико одсека.

Структура становништва.

Од педесет девет испитиваних породица „одавде“ су шест породица, порекло за Црну Гору везују двадесет и две породице, две верују да су пореклом из Црне Горе, десет су из Србије, једна из Лике, док се у Суву Реку, из даље и ближе околине (Призрен, Средска, Ораховац, Мушутиште, Дворане, Речане, Кориша) доселило осамнаест породица.

Родови.

-Бојовић, једна кућа. Старином су из Црне Горе. У село Широко се населили 1931. године. Слава Свети Агатоник.

-Борисављевић, једна кућа. Пре сто година се доселили из Сиринића у Мушугиште. Слава Свети Никола.

-Бошковић, једна кућа. Старином негде из Црне Горе. Живели у Младеновцу и Љубижди. Овде су од 1960. године. Слава Свети Стеван.

-Булатовић, в. Шћепановић.

-Вуксановић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Василија.

-Декић, једна кућа. Верују да су старином из околине Иванграда. Раније презиме Ивовић. Породични надимак Сел’ивићи. Слава Свети Василије.

-Ђорђевић, једна кућа. Стариначка породица. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Василије.

-Ђорђевић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Света Васил’ица.

-Живић, једна кућа. Пореклом су из Крушевца (Бивоље). Тамо су се презивали Станојевић. Касније живели у Подујеву и Приштини. Овде се населили 957. године. Слава Свети Јован.

-Илић, једна кућа. Пореклом су из Црне Горе. У Суву Реку се доселили из села Зрзе пре двеста година. Слава Свети Инкола.

-Јовановић, једна кућа. Старином су из Шумадије (c. Овсиште). После Првог светског рата населили се у село Раштане. Дошли у Суву Реку 1959. године. Слава Свети Ђорђе.

-Јовановић, три куће. Старином су из Пртрена. Раније презиме Јоргић. Извесно време живели у селу Сопино. Овде се населили 1960. године. Слава Свега Преч’иста.

-Јовановић, једна кућа. Доселили се из Мушутишта 1967. године. Слава Свети Никола.

-Јовановић, две куће. Пореклом су негде из Србије. Извесно време живели у Доњој Шипашници (Гњилане) и Косовској Каменици. Овде се населили 1954. године. Слава Свети Аранђео.

-Казић, две куће. Доселили се из Ораховца 1947. године. Слава Свети Димитрије.

-Кокаловић, једна кућа. Пореклом су из Пирота. Верују да су грчког порекла. Живели у селу Вуче (Лесковац), у Штшту и Ђаковици. У Суву Реку доцши 1969. године. Слава Свети Димитрије.

-Крстић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Некада давно живели y селу Брњаче код Ђаковице. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Крстић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Дошли из села Лешане 1959. године. Слава Свети Аранђел.

-Кујунџић, једна кућа. Пореклом су из Ораховца, одакле су се доселили 1966. године. Једно време су живели у Косовској Митровици. Слава Стеван.

-Манојловић, једна породица. Старином су из Медвеђе. Извесно време живели у Гораждевцу код Пећи. Овде доцши 1952. године. Слава Ђурђевдан.

-Микић, једна кућа. Старином су из Средске. Овде дошли из Призрена 1910. године. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Милутиновић, једна кућа. Старином су из околине Никшића у Црној Гори, одакле се информаторов деда преселио у Самоково код Куршумлије. Старо презиме Павићевић. Слава Света Петка.

-Милковић, једна кућа. Пореклом су из околине Лесковца. Живели у Косовској Каменици (c. Беривојци) и Призрену. Слава Свети Никола.

-Митровић, једна кућа. Дошли 1945. године из Речана. Пре тога живели у селу Мовљане. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Младеновић, једна кућа. Старином су из Призрена. У Суву Реку дошли око 1910). године. Слава Свети Никола.

-Недељковић, једна кућа. Доцши из Мушутишта 1952. године. Слава Свети Ђорђе.

-Павићевић. Раније презиме Милутиновића.

-Петковић, две кће. Чувају предање да су пореклом „негде из Црне Горе“. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола л’етњи.

-Петковић, једна женска особа. Дошла из села Дворане 1961. године. Слава Митровдан; мала слава Свети Краљ (Дечански).

-Петковић, једна кућа. Старином су из Горњег Катуна код Варварина. У Суву Реку се доселили из Вршца 1958. године. Слава Свети Никола.

Петровић, једна кућа. Још у турско време доселили се из Горње Битиње (o. Штрпце) у село Мушутишге. У Суву Реку се доселили 1955. године. Слава Митровдан.

-Поповић, једна кућа. Старином су из Црне Горе. Овде се доселили из Истока (c. Кош). Слава Петров дан; мала слава Петрове вериге.

-Почуча, једна кућа. Старином су из Дивосела (Госпић). Живели у Београду и Вучитрну. Овде се доселили 1951. године. Слава Свети Кузман и Дамјан.

-Радић, једна кућа. Старином су из Сиринићке жупе, одакле су се пре 300 година доселили у село Мутутиште, а недавно прешли у Суву Реку. Слава Свети Никола.

-Радоичић, једна кућа. Пореклом су из села Гргуре (Куршумлија). Населили се село Трње 1936. године. У Суву Реку дошли 1955. године. Слава Свети Врачи.

-Репић, једна кућа. Старином су из села Локвице (о. Призрен). Чувају предање да су им преци радили на подизању манастира Свети архангел у Призрену и да један од њих није познао сина, који је у међувремену, док је трајала градња, напунио деветнаест година. Слава Света Петка.

-Ристић, једна кућа. Старином су из Црне Горе (околина Бара). Овде су се населили још у турско време. (Кад су се доселили затекли су само две породице: једну српску и једну цинцарску) Слава Свети Василије.

-Симић, једна кућа. Допши из Ораховца 1947. године. Слава Свети Јован; мала слава Свети Никола (женина слава).

-Спасић, једна кућа. Верују да су пореклом из Црне Горе. Слава Свети Васил’.

-Спасић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Димитрије.

-Станисављевић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Овде се доселили из села Мушутишге. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Станојевић, једна кућа. Старином су из Призрена. Слава Свети Димитрије.

-Станојевић. Раније презиме Живића.

-Стефановић, једна кућа. Порекло везују за Коришу код Призрена. Слава Митровдан.

-Трајковић, шест кућа. Старином су негде из Црне Горе. Овде се населили пре 200 година. Претходно живели у селу Зрзе код Ораховца. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи

-Трипковић, једна кућа. Старином су из Црне Горе. Тамо су се презивали Шћепановић (или Булатовић?) Живели у Бресничићу (Прокупље) и Обилићу. У Суву Реку се доселили 1950. год. Слава Свети Лука.

-Урошевић, једна кућа. Деши из села Мовљане 1975. године. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Фатић, једна кућа. Старином су из села Коњухе код Андријевице (Васојевићи). Живели су као насељеници у селу Црмљане код Ђаковице. У Суву Реку дошли 1963. године. Слава Свети Аранђео.

-Цветковић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Василије.

-Шћепановић (или Булатовић?) Раније презиме Трипковића.

* * *

Порекло становништва насеља Широко.

Положај насеља, и остали подаци о селу.

Широко је лоцирано на пространом, равном платоу са обе стране аутопута Сува Река – Призрен. Од Суве Реке је удаљено око један километар. To је насеље новијег датума. Његови становници су дошли за послом. Претежно су радници „Прогреса“, погона за ратарство и виноградарство. У насељу има девет српских кућа.

Село има гробље, и оно је формирано кад и насеље.

Деца основну шолу уче у Сувој Реци.

Последњих неколико година одавде се одселиле девет породица.

Родови.

-Бојовић, једна кућа. Дошли из Куршумлије у време старе Југославије. Порекло везују за Пећ. Слава Свети Агатоник; мала слава Свети Јаков.

-Јефтић, две куће. Дошли из села Мовљане 1952. године. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Јефтић, једна кућа. Дошли из Куршумлије у време старе Југославије. Слава Митровдан.

-Марковић, једна кућа. Порекло везују за Лесковац. Касније живели у околини Подујева (c. Дубнице), одакле су 1946. године прешли у село Топличане. Овде живе од 1950. године. Слава Свети Лука.

-Ракић, једна кућа. Порекло везују за Црну Гору. У Метохију се доселили из села Суви До (0. Блаце). Једно време живели y селу Нова Шумадија (Призрен). У Широко дошли око 1960. године. Слава Свети Тома.

-Стајић, једна кућа. Доселили се из села Мушутиште 1958. године. Слава Cвети Пантелија.

-Стефдновић, једна кућа. Доселили се из села Студенчане 1962. године. Слава Свети Андреја.

-Цветковић, једна кућа. Старином су из Владичиног Хана. Касније живели у Куршумлији (с. Данковићи). Овде се настанили 1946. године. Слава Свети Ранђео; мала слава Петковица.

ИЗВОР: Према студији Данила Стијовића “Ономастика Суве Реке и околних насеља”, Ономатолошки прилози XIII, САНУ, Београд, 1997.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.