Poreklo prezimena, naselje Suva Reka

21. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva Suve Reke. Prema studiji Danila Stijovića “Onomastika Suve Reke i okolnih naselja”, Onomatološki prilozi XIII, SANU, Beograd, 1997. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Suva Reka 1903. godine

Položaj i tip naselja.

Suva Reka je varošica sa oko šest hiljada stanovnika. Čini zasebnu opštinu od 52 sela. Svojim većim delom nalazi se na izrazitoj strmini koju čini visoko brdo Birać.

Verski objekti i groblja.

U Suvoj Reci postoji crkva Sv. Petar. Sagrađena je 1926. godine. Gradila su je poznata braća majstori Stevan i Ilija Dekić iz Suve Reke. Službu Božiju održavaju sveštenici iz Prizrena i Mušitišta, pošto Suva Reka nema svog stalnog sveštenika. Mesno groblje je u blizini crkve. U njemu ima starih grobova. Neuredno je, neograđeno i krajnje zapušteno.

Školstvo.

Suva Reka ima osnovnu i srednju školu sa nekoliko odseka.

Struktura stanovništva.

Od pedeset devet ispitivanih porodica „odavde“ su šest porodica, poreklo za Crnu Goru vezuju dvadeset i dve porodice, dve veruju da su poreklom iz Crne Gore, deset su iz Srbije, jedna iz Like, dok se u Suvu Reku, iz dalje i bliže okoline (Prizren, Sredska, Orahovac, Mušutište, Dvorane, Rečane, Koriša) doselilo osamnaest porodica.

Rodovi.

-Bojović, jedna kuća. Starinom su iz Crne Gore. U selo Široko se naselili 1931. godine. Slava Sveti Agatonik.

-Borisavljević, jedna kuća. Pre sto godina se doselili iz Sirinića u Mušugište. Slava Sveti Nikola.

-Bošković, jedna kuća. Starinom negde iz Crne Gore. Živeli u Mladenovcu i Ljubiždi. Ovde su od 1960. godine. Slava Sveti Stevan.

-Bulatović, v. Šćepanović.

-Vuksanović, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Vasilija.

-Dekić, jedna kuća. Veruju da su starinom iz okoline Ivangrada. Ranije prezime Ivović. Porodični nadimak Sel’ivići. Slava Sveti Vasilije.

-Đorđević, jedna kuća. Starinačka porodica. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Vasilije.

-Đorđević, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveta Vasil’ica.

-Živić, jedna kuća. Poreklom su iz Kruševca (Bivolje). Tamo su se prezivali Stanojević. Kasnije živeli u Podujevu i Prištini. Ovde se naselili 957. godine. Slava Sveti Jovan.

-Ilić, jedna kuća. Poreklom su iz Crne Gore. U Suvu Reku se doselili iz sela Zrze pre dvesta godina. Slava Sveti Inkola.

-Jovanović, jedna kuća. Starinom su iz Šumadije (c. Ovsište). Posle Prvog svetskog rata naselili se u selo Raštane. Došli u Suvu Reku 1959. godine. Slava Sveti Đorđe.

-Jovanović, tri kuće. Starinom su iz Prtrena. Ranije prezime Jorgić. Izvesno vreme živeli u selu Sopino. Ovde se naselili 1960. godine. Slava Svega Preč’ista.

-Jovanović, jedna kuća. Doselili se iz Mušutišta 1967. godine. Slava Sveti Nikola.

-Jovanović, dve kuće. Poreklom su negde iz Srbije. Izvesno vreme živeli u Donjoj Šipašnici (Gnjilane) i Kosovskoj Kamenici. Ovde se naselili 1954. godine. Slava Sveti Aranđeo.

-Kazić, dve kuće. Doselili se iz Orahovca 1947. godine. Slava Sveti Dimitrije.

-Kokalović, jedna kuća. Poreklom su iz Pirota. Veruju da su grčkog porekla. Živeli u selu Vuče (Leskovac), u Štštu i Đakovici. U Suvu Reku docši 1969. godine. Slava Sveti Dimitrije.

-Krstić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Nekada davno živeli y selu Brnjače kod Đakovice. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Krstić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Došli iz sela Lešane 1959. godine. Slava Sveti Aranđel.

-Kujundžić, jedna kuća. Poreklom su iz Orahovca, odakle su se doselili 1966. godine. Jedno vreme su živeli u Kosovskoj Mitrovici. Slava Stevan.

-Manojlović, jedna porodica. Starinom su iz Medveđe. Izvesno vreme živeli u Goraždevcu kod Peći. Ovde docši 1952. godine. Slava Đurđevdan.

-Mikić, jedna kuća. Starinom su iz Sredske. Ovde došli iz Prizrena 1910. godine. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Milutinović, jedna kuća. Starinom su iz okoline Nikšića u Crnoj Gori, odakle se informatorov deda preselio u Samokovo kod Kuršumlije. Staro prezime Pavićević. Slava Sveta Petka.

-Milković, jedna kuća. Poreklom su iz okoline Leskovca. Živeli u Kosovskoj Kamenici (c. Berivojci) i Prizrenu. Slava Sveti Nikola.

-Mitrović, jedna kuća. Došli 1945. godine iz Rečana. Pre toga živeli u selu Movljane. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Mladenović, jedna kuća. Starinom su iz Prizrena. U Suvu Reku došli oko 1910). godine. Slava Sveti Nikola.

-Nedeljković, jedna kuća. Docši iz Mušutišta 1952. godine. Slava Sveti Đorđe.

-Pavićević. Ranije prezime Milutinovića.

-Petković, dve kće. Čuvaju predanje da su poreklom „negde iz Crne Gore“. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola l’etnji.

-Petković, jedna ženska osoba. Došla iz sela Dvorane 1961. godine. Slava Mitrovdan; mala slava Sveti Kralj (Dečanski).

-Petković, jedna kuća. Starinom su iz Gornjeg Katuna kod Varvarina. U Suvu Reku se doselili iz Vršca 1958. godine. Slava Sveti Nikola.

Petrović, jedna kuća. Još u tursko vreme doselili se iz Gornje Bitinje (o. Štrpce) u selo Mušutišge. U Suvu Reku se doselili 1955. godine. Slava Mitrovdan.

-Popović, jedna kuća. Starinom su iz Crne Gore. Ovde se doselili iz Istoka (c. Koš). Slava Petrov dan; mala slava Petrove verige.

-Počuča, jedna kuća. Starinom su iz Divosela (Gospić). Živeli u Beogradu i Vučitrnu. Ovde se doselili 1951. godine. Slava Sveti Kuzman i Damjan.

-Radić, jedna kuća. Starinom su iz Sirinićke župe, odakle su se pre 300 godina doselili u selo Mututište, a nedavno prešli u Suvu Reku. Slava Sveti Nikola.

-Radoičić, jedna kuća. Poreklom su iz sela Grgure (Kuršumlija). Naselili se selo Trnje 1936. godine. U Suvu Reku došli 1955. godine. Slava Sveti Vrači.

-Repić, jedna kuća. Starinom su iz sela Lokvice (o. Prizren). Čuvaju predanje da su im preci radili na podizanju manastira Sveti arhangel u Prizrenu i da jedan od njih nije poznao sina, koji je u međuvremenu, dok je trajala gradnja, napunio devetnaest godina. Slava Sveta Petka.

-Ristić, jedna kuća. Starinom su iz Crne Gore (okolina Bara). Ovde su se naselili još u tursko vreme. (Kad su se doselili zatekli su samo dve porodice: jednu srpsku i jednu cincarsku) Slava Sveti Vasilije.

-Simić, jedna kuća. Dopši iz Orahovca 1947. godine. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Nikola (ženina slava).

-Spasić, jedna kuća. Veruju da su poreklom iz Crne Gore. Slava Sveti Vasil’.

-Spasić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Dimitrije.

-Stanisavljević, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Ovde se doselili iz sela Mušutišge. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Stanojević, jedna kuća. Starinom su iz Prizrena. Slava Sveti Dimitrije.

-Stanojević. Ranije prezime Živića.

-Stefanović, jedna kuća. Poreklo vezuju za Korišu kod Prizrena. Slava Mitrovdan.

-Trajković, šest kuća. Starinom su negde iz Crne Gore. Ovde se naselili pre 200 godina. Prethodno živeli u selu Zrze kod Orahovca. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji

-Tripković, jedna kuća. Starinom su iz Crne Gore. Tamo su se prezivali Šćepanović (ili Bulatović?) Živeli u Bresničiću (Prokuplje) i Obiliću. U Suvu Reku se doselili 1950. god. Slava Sveti Luka.

-Urošević, jedna kuća. Deši iz sela Movljane 1975. godine. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Fatić, jedna kuća. Starinom su iz sela Konjuhe kod Andrijevice (Vasojevići). Živeli su kao naseljenici u selu Crmljane kod Đakovice. U Suvu Reku došli 1963. godine. Slava Sveti Aranđeo.

-Cvetković, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Vasilije.

-Šćepanović (ili Bulatović?) Ranije prezime Tripkovića.

* * *

Poreklo stanovništva naselja Široko.

Položaj naselja, i ostali podaci o selu.

Široko je locirano na prostranom, ravnom platou sa obe strane autoputa Suva Reka – Prizren. Od Suve Reke je udaljeno oko jedan kilometar. To je naselje novijeg datuma. Njegovi stanovnici su došli za poslom. Pretežno su radnici „Progresa“, pogona za ratarstvo i vinogradarstvo. U naselju ima devet srpskih kuća.

Selo ima groblje, i ono je formirano kad i naselje.

Deca osnovnu šolu uče u Suvoj Reci.

Poslednjih nekoliko godina odavde se odselile devet porodica.

Rodovi.

-Bojović, jedna kuća. Došli iz Kuršumlije u vreme stare Jugoslavije. Poreklo vezuju za Peć. Slava Sveti Agatonik; mala slava Sveti Jakov.

-Jeftić, dve kuće. Došli iz sela Movljane 1952. godine. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Jeftić, jedna kuća. Došli iz Kuršumlije u vreme stare Jugoslavije. Slava Mitrovdan.

-Marković, jedna kuća. Poreklo vezuju za Leskovac. Kasnije živeli u okolini Podujeva (c. Dubnice), odakle su 1946. godine prešli u selo Topličane. Ovde žive od 1950. godine. Slava Sveti Luka.

-Rakić, jedna kuća. Poreklo vezuju za Crnu Goru. U Metohiju se doselili iz sela Suvi Do (0. Blace). Jedno vreme živeli y selu Nova Šumadija (Prizren). U Široko došli oko 1960. godine. Slava Sveti Toma.

-Stajić, jedna kuća. Doselili se iz sela Mušutište 1958. godine. Slava Cveti Pantelija.

-Stefdnović, jedna kuća. Doselili se iz sela Studenčane 1962. godine. Slava Sveti Andreja.

-Cvetković, jedna kuća. Starinom su iz Vladičinog Hana. Kasnije živeli u Kuršumliji (s. Dankovići). Ovde se nastanili 1946. godine. Slava Sveti Ranđeo; mala slava Petkovica.

IZVOR: Prema studiji Danila Stijovića “Onomastika Suve Reke i okolnih naselja”, Onomatološki prilozi XIII, SANU, Beograd, 1997.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.