Poreklo prezimena, selo Veleža (Prizren)

7. april 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva u selu Veleža, opština Prizren. Prema knjizi Metohija III, Milenko S. Filipović “Beleške o naseljima i poreklu stanovništva”. Izdanje Službeni glasnik i SANU 2021. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Osnovne napomene.

Do nedavna je u selu bilo pravoslavnih Srba, koji su se raselili u susedna sela: Ljubiždu, Novake, Ljutoglav i dr. Poslednji su se iselili 1915. Đorpašini u Novake (Stanoje Đorđević). U Veleži je živeo i neki Srbin Staja. Kad je oženio sina lepoticom iz Movljana, dođu Kabašani i otmu mu snahu. Na zauzimanje prizrenskog vladike kod vlasti, morali su da je vrate. Pošto su Kabašani pretili da će se osvetiti, Staja je napustio zemlju i otišao u Srbiju. Na mesto Srba dolazili su katolici Arbanasi: prvi se od njih naselio neki Đon Barjaktar pre 80 godina. Dolazili su iz Đakovičke i Pećke nahije, i to većinom u toku poslednjih 20 godina: samo je 15 porodica koje su došle nešto ranije. To je stoga što je selo bilo begovsko, pa su se čifčije i napoličari često smenjivali. U selu su 34 katolička arbanaška domaćinstva.

Starine u selu.

Od starina y selu se, y reci, nalaze starinske „tugle“ (opeke).Stari srpski stanovnici imali su crkvu zajedno sa Špinadijom. Imali su svoje posebno groblje u selu, koje stoji i sada. Još i sada (1940) ima neki Srbin, koji kao vojni obveznik pripada Veleži, a odavna živi u Beogradu kao služitelj u nekom ministarstvu. Od oko 1922. u selu ima katolička crkva.

Naseavanje.

Svi predstavnici pojedinih rodova u selu nisu došli istovremeno: najpre bi došao jedan, a posle bi pridolazili i njegovi rođaci i prijatelji.

-Spać (11 dom., Sv. Nikola) se smatraju najstarijim rodom u selu.

-Gojani (4 dom., Mitrovdan).

-Oroši (2 dom., Sv. Nikola).

-Domđon (2 dom.).

-Đuđaj (3 dom., Sv. Jovan, na dve nedelje pred Malu Gospođu).

-Kaćinar ili Kačinor (7 dom., Mitrovdan).

-Nikola Nreca, domaćin veške zadruge, nosio je u tursko vreme muslimansko ime Selman. Kao što je već pomenuto, u vreme crnogorske uprave pokrstio se u Dečanima i postao Sava Mihailović, pa se u spiskovima kod vlasti  vodi pod tim imenom. Sve žene iz te kuće venčane su u pravoslavnoj crkvi. Ipak se oni i dalje smatraju katolicima.

-Kčira (2 dom., Spasovdan). Preci Đok Tuše bili su 70 godina y Landovici, zatim u Novacima, odakle su prešli u Veležu.

– „Skela“, tj. Kthela (2 dom., Sv. Petka).

-Simon Kolj Prenk (1 dom.): iz Gornje Srbice u Našec, a odatle u Veležu.

Privremeno boravi u selu katolik Nik Đon, emigrant iz Šalje.

IZVOR: Prema knjizi Metohija III, Milenko S. Filipović “Beleške o naseljima i poreklu stanovništva”. Izdanje Službeni glasnik i SANU 2021. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.