Порекло презимена Трубић

12. новембар 2021.

коментара: 2

ТЕСТИРАНИ ТРУБИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

ТРУБИЋ

Хаплогрупа: I2>I-FT190799

Место порекла: Стражице, Рибник, Република Српска

Крсна слава: Лучиндан

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Mile T.

    Prezime Trubić je retko prezime i retko se sreće.O poreklu Trubića iz Stražica ,a prema mojim dosadašnjim saznanjima mogu Vam reći sledeće činjenice. Za njih se može videti da postoje u Stražicama 1882/83. g. jer su popisani od strane SPC i zavedeni u knjizi Šematizam SPC za mitropoliju DABRO-BOSANSKU za godinu 1882.
    Takodje se pominju u knjizi”” Prezimena Srba u Bosni”” od Đorđa Janjatovića pod rednim brojem 20736, prezime-Trubić,slava je Sv.Luka,parohija Stražice, protoprezviterat-ključki.
    Prema autoru studije””Prilog proučavanju stanovništva Zmijanja”” gospodinu Miroslavu Niškanoviću i saradniku portala POREKLO gospodinu Vojislavu Ananiću, moji Trubići iz Stražica su zajedničkog porekla s porodicama Erceg i Mejić iz istog sela (prema predanju).Ovo bi bilo dobro ,a i moguće potvrditi ili demantovati u budućnosti DNK testom, da se neko iz pomenutih porodica javi za testiranje i da se uporede svi rezultati.
    Gospodin Radojica Kalajdžić, autor knjge”” Milatovići selo u Dragačevu”” navodi da se Trubići prvi put pominju u tefteru čibuka iz 1882.g. konkretno Radoje Trubić u selu Milatovići,da su tu živeli i da su izumrli u tom selu krajem XIX veka.
    Prema usmenom predanju mojih predaka Trubići iz Stražica su poreklom iz stare Hercegovine,od Nikšića,a što je i potvrđeno na SRPSKOM DNK projektu.Pozdrav.

  2. Mile T.

    Bilo bi jako dobro da neko od stručnih saradnika sa portala POREKLO da svoje vidjenje o poreklu i nastanku prezimena Trubić.