ДНК пројекат генетичког рода Пјешиваца и Цуца

ПИШЕ: Милан Радуловић ([email protected]), администратор ДНК пројекта Пјешиваца и Цуца

Добро дошли на званични ДНК пројекат генетичког рода Пјешиваца и Цуца!

 

Ова група је осмишљена ради боље комуникације између заинтересованих чланова, како би увијек били у току са најновијим информацијама о генетичком роду Пјешиваца и Цуца, о којима се можете обавестити пријављивањем на нашу мејлинг листу.

    Назив и кратки историјат племена

    Име генетичког рода долази од назива српских племена Пјешиваца и Цуца из Старе Црне Горе, одакле потиче доминантна већина тестираних и у којима исти чине преовлађујућу већину. Први сачувани помени ових племена датирају из прве половине 15. вијека. Пјешивци су за вријеме Црнојевића били једна од ратничких дружина Зете, која је држала под управом бројна друга села (le compagnie over comuni, che se offerre ai pati sovradicti, sotto le qual ne sono molte ville altre). Били су једна од ратничких дружина која је са Стефаном Црнојевићем потписник уговора из Врањине 1455. године. 

    Прма расположивој етнографској грађи прикупљеној од стране др Јована Ердељановића, др Петра Шобајића и Андрије Лубурића сазнајемо да су кључне личности Пјешиваца кнез/војвода Богдан Потолић и брат му Витко. Они се сматрају утемељивачима племена Пјешиваца, док су кључне цуцке личности кнез Бајко и његови рођаци, односно они родови који се идентификују са Павлом Орловићем као претком. Мали дио братстава окупљених око братства Радуловића из Башина Села држи предање о Војиновићима. Према усменим предањима поменуте личности и њихове породице потичу са Косова одакле су се доселили у Херцеговину (Орловићи) и Зету (Потолићи). 

    У дефтеру Црне Горе из 1521. године у коме су пописиване и „мртве душе“ (спознаја из канун-наме наредног дефтера из 1523), истраживач Пјешиваца Звонимир Мијушковић идентификује кнеза Богдана и брата му Витка, као Богдана и Витка Богавчевог, и њихове синове који именима углавном одговарају племенским предањима. Са друге стране цуцки родослови показали су се непрецизним, те њихове пасове не налазимо у дефтерима. Заједно са Y-DNK резултатима других братстава који баштине традицију Орловића, чињенично смо сазнали да је предање о Орловићима плод конструкта. Цуце су према овом дефтеру саставни дио нахије Пјешивци, док су у наредном (1523) дио нахије Цетиње. Могуће је да су Цуце биле саставни дио ратничке дружине Пјешиваца, посебно имајући у виду да је заједнички предак Цуца (Вељих и Доњекрајских) и Потолића живио прије неких 650 година (процјена YFull-а, v9.03.00).

    Из етнографске перспективе, генезу племена и њихових родова у великој мјери испратили су истраживачи, др Јован Ердељановић, др Петар Шобајић и Андрија Лубурић. Данас цјелокупну генезу и историју оба племена мултидисциплинарним приступом истражује Друштво српских родословаца “Порекло”. Примјеном савремених достигнућа “Порекло” је дошло до раније непознатих чињеница, као што је заједничко поријекло већине Пјешиваца и Цуца, који су били њихови миграциони правци, њихову генеалогију, прапоријекло (древну историју генетичког рода) и бројних других сазнања.

    Историјат истраживања Српског ДНК пројекта

    Ово истраживање иницирао је Небошја Новаковић, уредник Српског ДНК пројекта, 30. марта 2016. године, покретањем теме Пјешивци и Цуце J2a-M92>Z8096>S8230 на Форуму Порекло. Априла мјесеца истраживање је и фактички започето. Тада је у табели пројекта било свега четворо тестираних припадника овог генетичког рода (Јаблић из Ботурића код Александровца, Перуновић из Дреноштице код Никшића, Поповић из Томингаја код Грачаца и Радуловић из Малог Поља код Хан Пијеска), а данас их имамо близу стотину. Сваким даном наша сазнања постају све већа, што родословцима омогућава квалитетно и научно засновано истраживање.

    Више о хаплогрупи J2 којој припада род Пјешиваца и Цуца, као и о самом генетски профилисаном роду Пјешиваца и Цуца (J2a-M92>Z8096>S8230>Z38463>SK1357>Y230579), можете прочитати у чланку Хаплогрупа Ј2 : са освртом на српске земље, аутора Милана Радуловића.

    ХРОНОЛОГИЈА ИСТРАЖИВАЊА

    2016.

    Тестирано је неколико кључних братстава из оба племена након чијих резултата сазнајемо да они имају заједничку патрилинеарну историју. Ангажманом Небојше Новаковића откривени су инострани хаплотипови блиски српскоме, у оквиру од неколико хиљада година: Италијани из Вероне и Кампање, те неколико Арапа из УАЕ и Катара. Пројекту је крајем године резултате личног истраживања прослиједио Џексон Девони, члан Ј2-М172 истраживачког тима (енг. J2-M172 Haplogroup Research). Те године ради се прва оквирна процјена времена НЗП-а (најближег заједничког претка, енг. TMRCA) за генетички род Пјешиваца и Цуца. Прелиминарна процјена показала је да је најближи заједнички предак тестираних могао живјети прије између 600 и 800 година. Прегледом бројних студија Небојша Новаковић је открио присуство српског хаплотипа у дубровачком приморју и Сјеверној Македонији. Исте године започета је студија о Генетичком пореклу Срба Старе Херцеговине која је трајала до 2021. године. Захваљујући овој студији открили смо бројне информације о миграционим токовима и генези Пјешиваца и Цуца. 

    2017.

    Радуловић из Малог Поља марта 2017. ради SNP тест CTS1225, након чега је утврђена припадност рода грани J2a-M92>Z8096>CTS1225. У разматрање давног прапоријекла узети су у обзир и J2a-M92 хаплотипови Персијанаца, Балуџа и Брахуја као и један хаплотип из Турске. До краја 2017. тестирана је већина родова поријеклом из племена. 

    2018.

    Следећи помак начињен је фебруара 2018. када је Радуловић добио позитиван резултат за Z38463 снип, чиме је установљена нова низводна грана за род, J2a-M92>Z8096>S8230(CTS1225)>Z38463. До краја 2018. неколико тестираних урадило је проширење са 23 на 37, 67 и 111 маркера чиме је омогућена квалитетнија рачуница времена до најближег заједничког претка. 

    2019.

    Марта мјесеца откривена је нова низводна грана којој припада род, SK1357, чије тестирање је извршио Радуловић. Истог мјесеца прегледом студија евидентирао је присуство модалног пјешивачко-цуцког хаплотипа у граду Леће у Апулији, те далеких сродника из Сиракузе (Z38463+ SK1357-). Маја мјесеца проширена је спознаја о иранским J2a-M92 хаплотиповима. Истог мјесеца идентификовали смо анонимне узорке код којих је први пут издвојена снип мутација SK1357 и SK1356 (HGDP07 и 025). Септембра мјесеца Новаковић идентификује хаплотип Помака из западне Тракије који је уско повезан са српским. 

    2020. и 2021.

    Урађен је први Y-NGS тест, а на овај корак одважио се Радовић из Врбице код Аранђеловца, којег је затим следио резултат Мијушковића из Повије код Никшића (чији тест је обезбједио Џексон Девони), а затим су их почетком 2021. године следили Радуловић, Перовић из Трешњева код Цетиња и Перуновић. Захваљујући овим тестовима, крајем фебруара 2021. профилисана је пјешивачко-цуцка грана, J-Y230579. SNP-ом је дефинисана цуцка FT413312 и потолићко-пјешивачка BY102150 грана. До јула мјесеца урађено је још неколико SNP тестова, те је откривена низводна грана од FT413312, Y230853. Још је утврђено постојање треће за сада непрофилисане гране од Y230579, код групе крајишких братстава. 

    ЦИЉЕВИ ИСТРАЖИВАЊА

    Циљ нашег даљег истраживања је шира профилација генетског рода Пјешиваца и Цуца, која ће омогућити потпуније разумјевање генезе рода, што ће родословцима омогућити квалитетно и утемељено истраживање. Профилација је од велике користи и она је могућа само уз нове Y-NGS тестове и појединачна SNP тестирања. Ова профилација је неопходна како бисмо открили SNP-ове који се могу везати за појединачна пјешивачка и цуцка братства, као и за братства у оквиру Y230579 гране која уже говорећи не припадају племенима Цуца и Пјешиваца, уз даље разумевање миграционих кретања гране Y230579 на подручју Балкана. Наше истраживање можете помоћи донацијама, које ћемо редовно објављивати на форуму заједно са именима и презименима добротвора. План је да урадимо неколико Y-NGS тестова преко YSEQ лабораторије у оквиру WGS теста. У истој лабораторији бисмо радили и Y-SNP профилисање ради продубљивања сазнања и откривања генеалошке позиције братстава у оквиру српске J-Y230579 гране.

    ПРИЈЕДЛОЗИ ЗА НАРЕДНА ТЕСТИРАЊА

    Можете нас подржати путем PayPal-а, позивом на имејл адресу [email protected], и са назнаком „Истраживање рода Пјешиваца и Цуца“.

    Или уплатом на динарски рачун у Интеза банци [Прималац: Друштво српских родословаца “Порекло”, Пожешка 118А, Београд-Чукарица − Сврха: Истраживање рода Пјешиваца и Цуца − Број рачуна: 160-536822-04]
    1) Y-NGS тестом једног од Богуновића или неког другог крајишког братства профилисали бисмо трећу грану од J-Y230579, те бисмо тако добили прецизну TMRCA рачуницу за Пјешивце и Цуце са једне и крајишка братстава са друге стране, чиме бисмо спознали и заокружили генезу доминантног дијела генетичког рода.
    ЦИЈЕНА: ~392.00 € [WGS400 (335.12 €), достава прибора (5.04 €), слање назад ~10.00 €, пренос сирових података на YFull стабло (42.00 €)].
    2) Y-NGS тестирањем блиског Помака сазнали бисмо старост везе са централним Балканом и потенцијално би добили одговор на дистрибуцију J-Y230579 хаплогрупе на Балкану.
    ЦИЈЕНА: ~414.00 € [доплата тестирања са Y37 на BigY700 (~287,28 €), куповина BAM фајла (84,74 €), пренос сирових података на YFull стабло (42.00 €), **уколико буде хтио да му платимо тестирање**].
    3) Y-NGS тестирањем Јаблића или Клеверновића бисмо дошли до одговора о миграционим токовима који су ишли путем Шумадије, те би могли добити и квалитетније одговоре на повезаност са Тракијом и Повардарјем.
    ЦИЈЕНА: ~392€ [WGS400 (335.12 €), достава прибора (5.04€) и слање назад ~10.00 €, пренос сирових података на YFull стабло (42.00 €)].
    4) Y-NGS тестирањем братстава из Херцеговине са мутацијама 14-14 на DYS385 добили бисмо шире одговоре о генези рода на матичном подручју.
    ЦИЈЕНА: ~392€ [WGS400 (335.12 €),  достава прибора (5.04€) и слање назад ~10.00 €, пренос сирових података на YFull стабло (42.00 €)].
    5) Y-SNP профилисањем испитали бисмо недовољно генеалошки разјашњена братства и њихову позицију на стаблу рода, нпр. Бандића из Комана, Жмукића из Дврсна и других.
    ЦИЈЕНА: ~25€ [SNP тест (15,12 €), достава прибора (5.04€) и слање назад ~10.00 €, **сваки наредни SNP тест исте особе кошта 15,12€**].
    6) Циљано тестирање по жељи и потреби донатора.
    ЦИЈЕНА: Зависи од избора пакета за тестирање.
    Avatar photo

    Аутор чланка:
    Милан Радуловић

    Коментари (0)

    Одговорите

    Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.