Род Мучибабића – R1b-U152>Z193>PF4363, рођаци Радјарда Киплинга

3. август 2021.

коментара: 2

ПИШЕ: Никола Вукосављевић

У току маја 2021. године су из италијанске лабораторије Dante Labs пристигли резултати WGS 30x теста (теста целог генома) Мучибабића пореклом из села Дубљевићи код Гацка, који су открили врло занимљиве податке. Мучибабићи су род пореклом из Херцеговине, из околине Гацка и Невесиња, са крсном славом Аранђеловдан, за које је у етнографској литератури наведено да су староседеоци тог краја.

Село Дубљевићи код Гацког

Резултати WGS теста Мучибабића из Дубљевића код Гацка су открили да он припада хаплогрупи R1b, и то њеној подграни U152>Z193>PF4363. Грана U152 је настала пре око 4500 година (око 2500. године пре нове ере), док је подграна Z193 настала око стотину година касније у односу на U152. Распрострањеност U152 и њених подграна, као и археогенетски налази, показују да се њени носиоци у прошлости могу повезати са популацијама које су говориле прото-итало-келтским и каснијим италским и келтским језицима. Филогенетски низ гране рода Мучибабића је следећи:

R1b-U152>PF6658(Z193)>BY3642>BY42688>PF4363

Подграни PF4363 припада неколико блиско повезаних породица пореклом са подручја Јоркшира у североисточној Енглеској, одакле су се неке од њих исељавале у Америку и биле врло активне током Америчке револуције, као нпр. Паркери из округа Делавер, чији предак је био деда по мајци жене Абрахама Линколна, председника САД од 1861. до 1865. године. Међутим, најпознатија од ових породица су свакако Киплинзи из северног Јоркшира, од којих потиче чувени енглески књижевник Радјард Киплинг, писац “Књиге о џунгли” и низа песама. Последњи заједнички предак Мучибабића и јоркширских породица је живео пре око 1800 година, односно током 2. или 3. века нове ере, у периоду Римског царства. Узводне гране од PF4363 се налазе у Швајцарској и Холандији, док је на Балкану присутан један паралелни огранак којем припада род Мишковића, пореклом из села Борча код Кнића. С обзиром на овакав распоред, може се рећи да подграна PF4363 има континентално, келтско или илирско порекло, и да је до Британије могла стићи посредством Римљана. Томе у прилог иду и сведочанства о присуству војника пореклом са Балкана у Еборакуму, античкој претечи данашњег Јорка, те је забележено да су посаду једног утврђења у том крају сачињавали припадници илирско-панонског племена Бреука, који су тамо били на служби у виду помоћних војних трупа. Занимљиво је да је Радјард Киплинг једну од својих песама (The Roman Centurion’s Song) посветио неименованом римском центуриону који након завршетка 40 година дуге војне службе у Британији треба да се врати у свој родни крај, али се он нада да ће одлука о томе бити преиначена и да ће моћи да остане у земљи коју је заволео.

Радјард Киплинг (1865-1936)

Мучибабић је разделио досадашњи ниво гране PF4363, јер је позитиван на 10 од 22 снипа на том нивоу. Према вредностима маркера би грани PF4363 требало да припада и један велики и знаменити род из Херцеговине, чији резултат ће бити објављен у књизи о генетичком пореклу родова из Старе Херцеговине, као и низ других родова са подручја Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске. Изгледно је да су ти родови у временски ближој вези са Мучибабићима у односу на породице из Јоркшира, односно да са њима деле скоријег заједничког претка, што ће моћи да се дефинитивно потврди тек када и неко од њих уради велики тест код неке од компанија које се комерцијално баве истраживањем генетичког прапорекла (FTDNA, YSEQ, Dante Labs).

Више о резултату WGS теста Мучибабића можете прочитати на форуму “Порекла”, на теми Род Мучибабића – R1b-U152>Z193>PF4363.

Avatar photo

Аутор чланка:
Никола Вукосављевић

Главни уредник Српског ДНК пројекта

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Richard clarkson

    I am r1 pf4363, and I know the kiplings.
    My family comes from 12th century Norfolk.
    We are descended from ygl kettil, a Viking who invaded England in the 9th century.

    I believe we originated in Raetia ( Italic alps), went to England with the legions, then returned to the alps and migrated into Denmark, then returning to England.

    • Никола Вукосављевић

      Hello Richard,

      Thanks for your feedback. Would you be interested in uploading your BAM or VCF file on Yfull tree? The result of Mucibabic is already present on Yfull tree, and new common branch would be formed if you’d upload your result, with age estimation. This is their site: https://www.yfull.com/.