Poreklo slikara Miloša Šobajića

24. april 2021.

komentara: 1

Rođen: U Beogradu 23. decembra 1945.

Preminuo: U Beogradu 24. aprila 2021.

Roditelji: Otac Vojo rođen u Nikšiću, majka Mira (dev. Đerić) iz Korenice u Lici.

Krsna slava: Sveta Petka (Šobajići), Jovanjdan (Đerići)

Poreklo po ocu: Selo Šobajići, kod Ostroga, u Crnoj Gori, po kojem su dobili ime, kad su zbog gladi 1846. godine morali da odsele u Srbiju, gde su menjali prebivališta, dok se nisu nastanili u Valjevu. Prethodno su se prezivali Kadovići. Bili su pismeni i stekli neki imetak, pa se vratili u Danilovgrad, ispod Ostroga, oko 1880. godine i napravili na Zeti prvi ploveći mlin. Sele se u oslobođeni Nikšić 1887. godine, gde otvaraju prvu radnju mešovite robe, koja prerasta u robnu kuću.

Znameniti članovi porodice Šobajić iz devetnaestog i početka dvadesetog veka su bili: Ilija Šobajić –grafičar, Simo Šobajić – pisac, Maksim Šobajić – pisac, Petar Šobajić – etnolog. Bilo je lekara, inženjera, diplomata. Porodica Šobajić je donela u Nikšić i Crnu Goru prvu čitaonicu, prve časopise i novine, prvo pozorište, prvi bioskop, prvi pleh orkestar, prvo kulturno-umetničko društvo koje se zvalo „Zahumlje“, itd.
Pripadamo plemenu Bjelopavlića. Bjeli Pavle, koji se po predanju posle Kosovskog boja (bio je na desnom krilu srpske vojske pod komandom Vuka Brankovića) nastanio na području današnjeg manastira Ostrog i rodonačelnik je plemena.

Poreklo po majci: Majčino devojačko prezime je Đerić, a njena majka je iz familije Prica. Rođena je u Korenici, u Lici. Poreklom su iz Hercegovine. Došli su u Liku u vreme Arsenija Čarnojevića. Krsna slava im je Sveti Jovan.

Biografija: Miloš Šobajić je bio znameniti srpski slikar i vajar. Slike i skulpture Miloša Šobajića se nalaze u skoro 40 svetskih muzeja. Izlagao je svoja dela na preko 80 samostalnih izložbi po muzejima i značajnim galerijama od Amerike, Kine, Rusije, Francuske, Italije, Nemačke itd. O njegovom delu je napisano 5 monografija kod izdavača u Parizu, Londonu i Beogradu. O Šobajiću su pisali, između ostalih, Peter Handke, Alen Žufroa, Maja Iskjerdo, Edvard Lusi Smit, Mark L Bot i drugi. Izlagao je na više od četiri stotine grupnih izložbi po svetu i u Srbiji. Preko osam stotina tekstova je objavljeno o njegovom radu u štampi širom sveta, kao i niz televizijskih filmova i reportaža. Miloš Šobajić je profesor emeritus. Bio je član Društva srpskih rodoslovaca “Poreklo”.

Objavio je knjige “Slikaj i ćuti” i “Mojih devet života”.

IZVOR: Poreklo (podaci koje nam je dao Miloš Šobajić)

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vuk Sobajic

    Sve je tacno sto je navedeno u tekstu samo jedna stvar o porijeklu porodice Sobajic odnosno Kadovic nije tacna oni nisu potomci Bijelog Pavla vec najstariji doseljenici u plemenu Bjelopavlice.