Порекло сликара Милоша Шобајића

24. април 2021.

коментара: 1

Рођен: У Београду 23. децембра 1945.

Преминуо: У Београду 24. априла 2021.

Родитељи: Отац Војо рођен у Никшићу, мајка Мира (дев. Ђерић) из Коренице у Лици.

Крсна слава: Света Петка (Шобајићи), Јовањдан (Ђерићи)

Порекло по оцу: Село Шобајићи, код Острога, у Црној Гори, по којем су добили име, кад су због глади 1846. године морали да одселе у Србију, где су мењали пребивалишта, док се нису настанили у Ваљеву. Претходно су се презивали Кадовићи. Били су писмени и стекли неки иметак, па се вратили у Даниловград, испод Острога, око 1880. године и направили на Зети први пловећи млин. Селе се у ослобођени Никшић 1887. године, где отварају прву радњу мешовите робе, која прераста у робну кућу.

Знаменити чланови породице Шобајић из деветнаестог и почетка двадесетог века су били: Илија Шобајић –графичар, Симо Шобајић – писац, Максим Шобајић – писац, Петар Шобајић – етнолог. Било је лекара, инжењера, дипломата. Породица Шобајић је донела у Никшић и Црну Гору прву читаоницу, прве часописе и новине, прво позориште, први биоскоп, први плех оркестар, прво културно-уметничко друштво које се звало „Захумље“, итд.
Припадамо племену Бјелопавлића. Бјели Павле, који се по предању после Косовског боја (био је на десном крилу српске војске под командом Вука Бранковића) настанио на подручју данашњег манастира Острог и родоначелник је племена.

Порекло по мајци: Мајчино девојачко презиме је Ђерић, а њена мајка је из фамилије Прица. Рођена је у Кореници, у Лици. Пореклом су из Херцеговине. Дошли су у Лику у време Арсенија Чарнојевића. Крсна слава им је Свети Јован.

Биографија: Милош Шобајић је био знаменити српски сликар и вајар. Слике и скулптуре Милоша Шобајића се налазе у скоро 40 светских музеја. Излагао је своја дела на преко 80 самосталних изложби по музејима и значајним галеријама од Америке, Кине, Русије, Француске, Италије, Немачке итд. О његовом делу је написано 5 монографија код издавача у Паризу, Лондону и Београду. О Шобајићу су писали, између осталих, Петер Хандке, Ален Жуфроа, Маја Искјердо, Едвард Луси Смит, Марк Л Бот и други. Излагао је на више од четири стотине групних изложби по свету и у Србији. Преко осам стотина текстова је објављено о његовом раду у штампи широм света, као и низ телевизијских филмова и репортажа. Милош Шобајић је професор емеритус. Био је члан Друштва српских родословаца “Порекло”.

Објавио је књиге “Сликај и ћути” и “Мојих девет живота”.

ИЗВОР: Порекло (подаци које нам је дао Милош Шобајић)

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Vuk Sobajic

    Sve je tacno sto je navedeno u tekstu samo jedna stvar o porijeklu porodice Sobajic odnosno Kadovic nije tacna oni nisu potomci Bijelog Pavla vec najstariji doseljenici u plemenu Bjelopavlice.