Poreklo prezimena Vušurović

2. april 2021.

komentara: 0

Vušurovići su bratstvo u Tomićima (Crna Gora) i savremeno prezime na Cetinju.

Osnova mu je lično ime Vušur koje je kao savremeno potvrđeno u ovoj oblasti.

Vušurovići su cetinjsko bratstvo, iz sela Tomić, koje zajedno sa Ivanovićima i Ivaniševićima vodi poreklo od Ivana Borojevića, koji je došao iz Starog Vlaha u Cetinjsko polje sredinom XV veka.

Prema predanju meštana sela Tomić – Ivanovići, Vušurovići i Šabani (iz Ljubotinja) doselili su ba ove prostore sa Zlatibora. Bila su tri brata: Vušur, Iva i Šaban, po kojima su dobili svoja prezimena.

Vušurovići su došli u Ereč iz sela Tomić, iz Bjelica, posle Prvog svetskog rata. Dušan Vušurović je uoči Drugog svetskog rata službovao u Beranama kao žandarm. Tu se upoznao sa unukom popa Jovana Popovića, Darinkom sa kojom se oženio i na njenom imanju naselio.

Vušurovići u Katunskoj nahiji slave Petkovdan, kao i Vušurovići u Budimlji, ali s ozbirom da su na imanju Popovića, drže kao prislavu i Aranđelovdan. Ovde bi se mogao primetiti trag običaja koje su prvobitno poneli sa Zlatibora u Crnu Goru, jer je u Srbiji, ukoliko zet dođe na imanje tazbine, uzima slavu koju je slavio domaćin tog imanja.

Vušurovići su u srodstvu sa Vučurovićima i Vušanovićima, a verovatno i Ukšanovićima, koji su bežeći od krvne osveta menjali poneko slovo u prezimenu.

POZNATI VUŠUROVIĆI

Vušurović Novakov Boica – Bjelice, Katunska nahija, barjaktar. U ratu 1876 – 1878. godine vojevao u sastavu Čevskog-bjeličkog bataljona. Poginuo 1877. godine na Šobajićima.

Vušurović Bojičin Mato – Bjelice, Katunska nahija, barjaktar. U ustanku 1875/76 učestvovao kao „jajoš“ (dobrovoljac) u odredu Peka Pavlovića, zajedno sa još sedam Vušurovića. Posle rata 1878. godine za zasluge stečene u borbama dobio barjaktarski grb.

Vušurović Veselin, Doc. dr specijalista neonatologije, Načelnik Neonatološke službe u Tiršovoj; Docent Evropskog univerziteta u Beogradu za predmet pedijatriju;  Podpredsednik perinatološke sekcije Srpskog lekarskog društva.

Vušurović Igor – jugoslovenski i crnogorski odbojkaš

Vušurović Milan – crnogorski profesionalni fudbaler

Vušurović Jelena – crnogorska umetnica, slikarka

Vušurović Dragan Gaga – jedan od najbližih saradnika Vuka Draškovića, poginuo na Ibarskoj magistrali 1999. godine, prilikom atentata na Vuka Draškovića.

IZVORI:

1. Radomir P. Guberinić – Budimlja

2. Čedomir Baćović – Pomenik crnogorskih i hercegovačkih ratnika i prvaka (1500 – 1918)

3. Onomatološki prilozi

4. Dr Pavle S. Radusinović – Naselja Stare Crne Gore : poseban dio

5. Prof. Dr Pavle S. Radusinović – Stanovništvo i naselja Zetske ravnice od najstarijeg do novijeg doba“, knjiga prva

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.