Порекло презимена Вушуровић

2. април 2021.

коментара: 0

Вушуровићи су братство у Томићима (Црна Гора) и савремено презиме на Цетињу.

Основа му је лично име Вушур које је као савремено потврђено у овој области.

Вушуровићи су цетињско братство, из села Томић, које заједно са Ивановићима и Иванишевићима води порекло од Ивана Боројевића, који је дошао из Старог Влаха у Цетињско поље средином XV века.

Према предању мештана села Томић – Ивановићи, Вушуровићи и Шабани (из Љуботиња) доселили су ба ове просторе са Златибора. Била су три брата: Вушур, Ива и Шабан, по којима су добили своја презимена.

Вушуровићи су дошли у Ереч из села Томић, из Бјелица, после Првог светског рата. Душан Вушуровић је уочи Другог светског рата службовао у Беранама као жандарм. Ту се упознао са унуком попа Јована Поповића, Даринком са којом се оженио и на њеном имању населио.

Вушуровићи у Катунској нахији славе Петковдан, као и Вушуровићи у Будимљи, али с озбиром да су на имању Поповића, држе као приславу и Аранђеловдан. Овде би се могао приметити траг обичаја које су првобитно понели са Златибора у Црну Гору, јер је у Србији, уколико зет дође на имање тазбине, узима славу коју је славио домаћин тог имања.

Вушуровићи су у сродству са Вучуровићима и Вушановићима, а вероватно и Укшановићима, који су бежећи од крвне освета мењали понеко слово у презимену.

ПОЗНАТИ ВУШУРОВИЋИ

Вушуровић Новаков Боица – Бјелице, Катунска нахија, барјактар. У рату 1876 – 1878. године војевао у саставу Чевског-бјеличког батаљона. Погинуо 1877. године на Шобајићима.

Вушуровић Бојичин Мато – Бјелице, Катунска нахија, барјактар. У устанку 1875/76 учествовао као „јајош“ (добровољац) у одреду Пека Павловића, заједно са још седам Вушуровића. После рата 1878. године за заслуге стечене у борбама добио барјактарски грб.

Вушуровић Веселин, Доц. др специјалиста неонатологије, Начелник Неонатолошке службе у Тиршовој; Доцент Европског универзитета у Београду за предмет педијатрију;  Подпредседник перинатолошке секције Српског лекарског друштва.

Вушуровић Игор – југословенски и црногорски одбојкаш

Вушуровић Милан – црногорски професионални фудбалер

Вушуровић Јелена – црногорска уметница, сликарка

Вушуровић Драган Гага – један од најближих сарадника Вука Драшковића, погинуо на Ибарској магистрали 1999. године, приликом атентата на Вука Драшковића.

ИЗВОРИ:

1. Радомир П. Губеринић – Будимља

2. Чедомир Баћовић – Поменик црногорских и херцеговачких ратника и првака (1500 – 1918)

3. Ономатолошки прилози

4. Др Павле С. Радусиновић – Насеља Старе Црне Горе : посебан дио

5. Проф. Др Павле С. Радусиновић – Становништво и насеља Зетске равнице од најстаријег до новијег доба“, књига прва

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.