Светски ДНК месец 2021 – велики попуст на ДНК тестирање! Пријавите се!

25. марта 2021.

коментара: 17

Друштво српских родословаца „Порекло“ организује већ традиционално априлско ДНК тестирање поводом Светског ДНК дана 25. априла. За разлику од ранијих година, када је ово тестирање организовано на сам Светски ДНК дан, ове године имаћемо, као и прошле године (услед ситуације са CoVid-19 вирусом), акцију током целог априла због чега је овај подухват назван Светски ДНК месец.

Као и претходних година, цена тестирања је изузетно повољна – уместо пуне цене од 13.000 динара, током Светског ДНК месеца цена тестирања биће 6.500 динара.

Напомињемо да се тестира Y-ДНК хромозом што значи да је могуће да се тестирају искључиво мушкарци. Добијени резултат је на 23 маркера, а по добијању резултата стручњаци Српског ДНК пројекта даће кратко тумачење резултата. Тестирани ће добити и сертификат који заједнички издају Биолошки факултет Универзитета у Београду и Српски ДНК пројекат.

Пријаву за тестирање можете извршити путем следеће контакт форме:

  Након што примимо Вашу пријаву добићете путем мејла детаљне инструкције за даље кораке.

  Број кандидата за тестирање је ограничен па вам препоручујемо да се пријавите на време! Акција траје до 30. априла.

  Резултати ће бити објављени у табели Српског ДНК пројекта.

  Српски ДНК пројекат је пионирски подухват Друштва српских родословаца „Порекло“ основан септембра 2012. године, а до данашњег дана обрађени су подаци за преко 5.000 људи.

  Захваљујући Српском ДНК пројекту до данас је откривено на стотине генетичких профила старих родова и племена.

  Будите и Ви један оних који ће на овај начин сазнати своје порекло.

  Добро дошли у свет генетичке генеалогије!

  Уколико из било ког разлога не можете послати пријаву путем контакт форме, исту можете послати и путем имејла на имејл адресу [email protected].

  Коментари (17)

  Одговорите

  17 коментара

  1. Milica

   Bilo bi lepo kada bi i zene mogle da se testiraju…

  2. Жика

   Да ли је могуће послати ДНК узорак бриса поштом (као што раде поједине светске лабораторије) или се мора доћи у Београд на тестирање?

  3. Andjela Canić

   Poštovani, moj suprug je poreklom sa Kosova. Okolina Kosovske Kamenice. Selo lještar i Strezovce. Sin je uradio preko sajta 23andme. Haplotip J-CTS5368. Da li se ta grupa uopšte sreće na Kosovu? Sa druge strane, pošto sin nije u Srbiji, da li vi radite neke dodatne podgrupe o bližem odredjivanju porekla ili bi se dobili isti rezultati? Pretpostavljam da je za sve potomke iste porodice po muškoj liniji isti haplotip. Po njima on nije srbin.

   • Небојша Новаковић

    Поштована,

    Компанија 23andMe код појединих хаплогрупа не нуди дубљи SNP, због тога је Ваш син означен као J-CTS5368. То је у принципу један од основних SNP-ова, узводно од J-P58. Реч је иначе о хаплогрупи J1-M267.

    Уколико желите тест са маркерима, на основу ког се може утврдити прапорекло и евентуална генетичка веза са географски блиским родовима, можете се тестирати у ДНК центру, или на Биолошком факултету. Тест је на 23 маркера.

    Код Срба има много различитих хаплогрупа: I2, R1a, E1b, I1, J2, N2, J1, G2, тако да, Цанићи јесу Срби.

    Иначе је хаплогрупа J1 код Срба са Косова и Метохије присутна са неких 2,2%, што је изнад српског просека. Углавном кроз подграну J1-P58>Z2313. Најближа генетичка поклапања Срби J1 са Косова и Метохије имају на простору Врањског Поморавља и Северне Македоније.

    • Andjela Canić

     Poštovani, hvala na odgovoru. Da li se uzorak može uzeti od njegovog oca, jer sin je u inostranstvu? I ako sad prijavim supruga da li mogu očekivati aprilski popust?

     • Небојша Новаковић

      Нема на чему. Може наравно. Могу се тестирати сви који су повезани по директној мушкој линији.

      Да, можете се пријавити за акцију “Светски ДНК месец” и цена ће бити са попустом.

  4. Milan442

   Kako se radi testiranje? Bris iz grla, nosa, ili iz krvi?

  5. Nenad

   Pozdrav, sta se sve dobija ovim testom? Ili preciznije, da li je moguce dobiti sekvencionalnu strukturu dnk (koja bi se mogla slati dalje na analize)?

   • Никола Вукосављевић

    Поштовани Ненаде,

    добија се анализа Y-хромозома на 23 STR маркера. Није у питању анализа целокупног генома, која је тренутно као комерцијална услуга доступна само у иностраним лабораторијама са ценама које се крећу од 300 евра па навише.

  6. Марко Павловић

   Поштовани,

   Видим да може да се пошаље узорак бриса и поштом. Од датума пријављивања за тестирање током Светског ДНК месеца, колико се чека (оквирно временски) до дана тестирања. Ово питам због пословних обавеза, јер уколико се пријавим за тестирање можда нећу да будем у могућности да дођем у Београд.

   Такође, интересује ме да ли поседујете икаква сазнања о даљем пореклу и досељавању моје мушке предачке очеве линије (сада Павловић/Ђурђиц/Брајковац-општина Лазаревац) у Шумадију? Иначе ја сам из Аранђеловца.

   Према одређеним подацима, мој извесни предак Зарија је ”забележен” 1690. године у селу Доњи Бањани, данашња Општина Љиг (ваљда). Према подацима Милоја Т. Ракића ”Качер”, у Доњим Бањанима се спомињу Петрићи и Костићи као старинци, са славом Ђурђиц. Постоје извесни подаци да су Петрићи преузели презиме по женском претку, извесној Петри, Костићи по мушком, извесном Кости, а Павловићи по извесном Павлу, а свима би требало да је директан мушки предак споменути Зарија.

   Или ову информацију могу можда добити на неком другом месту!? Свака информација би ми била веома драгоцена!

   Поздрав!