Poreklo Arsena i Milutina Dedića

12. mart 2021.

komentara: 4

Muzičar Arsen Dedić (1938-2015) i akademski slikar Milutin Dedić (1935-2021) rođeni su u Šibeniku, u mešovitoj porodici. Otac Jovan je poticao iz gradske porodice, a majka Veronika rođ. Mišković iz Rupa kod Šibenika. Arsen je bio poznat pevač, kompozitor i tekstopisac na prostoru bivše Jugoslavije, dok je Milutin kao slikar umro u Beogradu, rado govoreći o svom životu i precima.

Dedići u Miočiću i Šibeniku

Dedići potiču iz sela Miočić kod Drniša, odakle se pradeda Krstan/Krste (1829-1910) pok. Todora i Ksenije rođ. Pavlić, sredinom 19. veka odselio u Šibenik. Staro prezime Dedića bilo je Preočanin i obe verzije su zapisivane u prošlosti. Krsna slava porodice je Sveti Arhangel Mihailo (Aranđelovdan). Prezime Preočanin postoji još u Cetini kod Vrlike, a slava je takođe Aranđelovdan, što potvrđuje njihovu povezanost sa Dedićima iz Miočića. U Miočiću su na mletačkom katastru iz 1710. godine evidentirane porodice Milana Preočanina (19 članova) i Radivoja Preočanina (8 članova). Godine 1735. bili su Jovan (7 članova) i Miajlo (9 članova), a 1755. samo Mitar sa 19 članova porodice. U 19. veku su iste osobe na nekim mestima u matičnim knjigama upisane kao Preočanin, a na drugim kao Dedić. U Miočiću su početkom 19. veka, osim Krstanovog oca Todora, dokumentovani još Toma Preočanin-Dedić, koji je sa Jovankom Vetnić 1827. dobio Maksima, te Jovan Preočanin-Dedić, koji je sa Todorom Vuković 1839. dobio Dmitru. Osim toga, Krstan je imao braću Jovana (rođ. 1826), Damjana (rođ. 1838) i Kuzmana (rođ. 1841), kao i nekoliko sestara. Više porodica Dedića je postojalo u Miočiću i nakon odlaska Krstana.

Krstan Todorov je za suprugu uzeo Anastasiju Kerić iz Žitnića kod Drniša. U Šibeniku je bračni par dobio Todora (1860), Jovana (1863) i Špiru (1865). Todor se 1886. godine venčao sa Petricom-Perkom Laurić i podigao kuću u Varošu, predgrađu Šibenika. Njegova supruga je potekla iz stare srpske porodice Laurić, specifične samo za Šibenik. Imali su sinove Jovana (1902-1983), Mihaila (1890-1957), Josifa i Krstu (1906-1985). Jovan je bio otac Arsenija i Milutina, a 1930-ih je u muzičkoj sekciji Sokolskog društva u Šibeniku imao funkciju arhivatora. Njegov brat Krste bio je zadužen za pozorišnu sekciju filharmonijskog društva Kolo, a imao je sina Todora (1936-2014), muzičkog urednika na televiziji.

Napomena: Ante Pućo je prvi povezao Dediće sa prezimenom Preočanin i ukazao na katastar iz 1710.  Daliboru Jelači zahvalnost za uvid u ostale mletačke katastre. Slobodan Zrnić je pronašao podatke iz matičnih knjiga. Hvala i pokojnom Milutinu Dediću na pričama o prošlosti porodice. 

AUTOR: Saradnik portala Poreklo Slobodan Zrnić

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Đorđe

    Sve koji su znali Milutina, rastužila je vest da je podlegao koroni. Svestrana ličnost, koja je u svojim sveskama crtao kulturnu istoriju Beograda, Srbije ,sveta,,vodenice, Hilandar…Po obrazovanju je istoričar umetnosti. Osnivač je teatra poezije. Pre desetak godina sam ga pitao odakle su Dedići dalekim poreklom. Odgovori mi je da su dalekim poreklom iz Kuča, gde i sada ima Dedića. Da li se u međuvremenu došlo do nekih novih saznanja o poreklu ?

    • Slobodan Zrnić

      Prezime Dedić iz Dalmacije se ne može povezati sa Dedićima iz drugih krajeva, što je generalno dokazano i za druga prezimena, ma koliko retka bila. To poreklo od Kuča je sigurno neka novija konstrukcija, jer Srbi u Dalmaciji nemaju tako sačuvana predanja i prisutni su u Dalmaciji najmanje 500 godina.

  2. Ante Pućo

    Molio bih ispravku.
    Ja Ante Pućo sam osobno poslao ove podatke iz Mletačkih katastara iz 1710., 1735. i 1750. kaio i što sam uspio povezati rod današnjih Dedića sa ex Preočanima iz sela Miočić pokraj Drniša.
    Smatram da imam moralno pravo da se istina u cijelosti isptavi.
    Unaprijed hvala i molim za razumjevanje.