Poreklo prezimena, selo Plunca (Rožaje)

20. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Plunca (Breza), opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene i položaj sela.

Selo je po svoj prilici ranije nosilo naziv Breza, jer ga i sada tako nazivaju Balotići i stanovnici susednih naselja. Pokatkad čuje se i naziv Mekovići po bratstvu koje je tu naseljeno.

Plunca su delom na visokoj fluvio–glacijalnoj terasi a delom na krečnjačkoj površi. Pošto je zemljište: sastavljeno od krečnjaka i šljunkovitih nanosa, naselje često oskudeva u izvorskoj vodi, ali obiluje u pašnjacima i šumama kojima je selo opkoljene.

Tip sela, zemlje i šume.

Glavni krajevi u seoskom kataru su: Tarabe, Babov Do, Bare, Breza, Veliki Brijeg, Cigansko Brdo, Glavica i Šoljan (šuma).

Kuće su raspoređene po terasi u podnožju glavice. Odmah iznad sela počinje Suva dolina u kojoj su letnji stanovi.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg plunačkog stanovništva doseljeni su pre 100 do 200 godina iz susednih sela i krajeva, a tamo su došli iz Klimepata.

-Dacića (15 k), potiču od Lek—Dace iz susednog sela Ivovika (Dacića);

-Ljajići (7 k.) doseljeni iz Bandžova u podnožju Hajle, a tamo su došli iz Stare Rugovs.

Plumčani govore arbanaški, ali znaju i srpski.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.