Порекло презимена, село Плунца (Рожаје)

20. фебруар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Плунца (Бреза), општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене и положај села.

Село је по свој прилици раније носило назив Бреза, јер га и сада тако називају Балотићи и становници суседних насеља. Покаткад чује се и назив Мековићи по братству које је ту насељено.

Плунца су делом на високој флувио–глацијалној тераси а делом на кречњачкој површи. Пошто је земљиште: састављено од кречњака и шљунковитих наноса, насеље често оскудева у изворској води, али обилује у пашњацима и шумама којима је село опкољене.

Тип села, земље и шуме.

Главни крајеви у сеоском катару су: Тарабе, Бабов До, Баре, Бреза, Велики Бријег, Циганско Брдо, Главица и Шољан (шума).

Куће су распоређене по тераси у подножју главице. Одмах изнад села почиње Сува долина у којој су летњи станови.

Порекло становништва.

Преци данашњег плуначког становништва досељени су пре 100 до 200 година из суседних села и крајева, а тамо су дошли из Климепата.

-Дацића (15 к), потичу од Лек—Даце из суседног села Ивовика (Дацића);

-Љајићи (7 к.) досељени из Банџова у подножју Хајле, а тамо су дошли из Старе Руговс.

Плумчани говоре арбанашки, али знају и српски.

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.