Poreklo prezimena, selo Grižica (Rožaje)

6. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Grižica, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je u dolini potoka koji dolazi ispod brda Sohe i utiče u Baščansku Rijeku kod Slane Bare. Kuće su na blagim stranama u podnožju brda Rujišta, Molitve, Kule i Kosmatice, a letnji stanovi povrh sela u Rudnici.

Zemlje i šume.

Livade zahvataju najniže delove oko potoka. Brda u okolini su: Soha i Rudište, Krstača i Jablanov Do. Nazivi pojedinih krajeva su: Kaćunice, Doline (njive), Okruglice, Leća (livade), Bregovi (njive i livade), Slana Bara, Medveđa, Spasovica, sada Radonjića Brijeg i Ćirova Ravan (livade).

Vode.

Grižica obiluje vodom i ispašom. Glavne vode u selu su: Velika Česma, Vrelo u Dolovima, Erska Česma (pravio je Epa).

Poreklo stanovništva.

Ostaci starijeg stanovništva jesu Staro Selo i Groblje. Preci današnjeg stanovništva naseljeni su na opusteloj zemlji.

Najstariji doseljenici su:

-Đurovići (40 k.) (s. Nikoljdan). Njihovi preci su pobegli od krvi iz Kuča, Došla su tri brata i najpre se nastanili u Lukavici kod Tutina; dva brata su se otuda vratila u Kuče, a Đura pozvale rožajske age, takođe Kuči, da se naseli u Grižicu pod uslovom da mu neće uzimati četvrtinu od heljde, sena i kupusa. Najpre su se naselili u Starom Selu više Lučina, odatle se pomerili u današnje selo, a staro selište im je služilo za letnje stanove. Kažu da su to uradili zbog toga da se udalje od suseda muslimana; a osim  toga na ovoj strani je bilo više prostora za krčenje. Đurovići su se iseljavali iz Grižice poglavito u Toplicu (Kuršumliju) gde se prezivaju Miletići. Dve kuće Đurovića su u Suvodolu, a jedna u Podbrežju (Bihor).

-Veljovići (6 k.) (s. Lučindan) doseljeni su pre 120 godina iz Kalice (Bihor). Rod su sa Bulatovićima u Bijeloj Crkvi.

I Đurovići i Veljovići imaju zasebna groblja.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.