Порекло презимена, село Грижица (Рожаје)

6. фебруар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Грижица, општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је у долини потока који долази испод брда Сохе и утиче у Башчанску Ријеку код Слане Баре. Куће су на благим странама у подножју брда Рујишта, Молитве, Куле и Косматице, а летњи станови поврх села у Рудници.

Земље и шуме.

Ливаде захватају најниже делове око потока. Брда у околини су: Соха и Рудиште, Крстача и Јабланов До. Називи појединих крајева су: Каћунице, Долине (њиве), Округлице, Лећа (ливаде), Брегови (њиве и ливаде), Слана Бара, Медвеђа, Спасовица, сада Радоњића Бријег и Ћирова Раван (ливаде).

Воде.

Грижица обилује водом и испашом. Главне воде у селу су: Велика Чесма, Врело у Доловима, Ерска Чесма (правио је Epa).

Порекло становништва.

Остаци старијег становништва јесу Старо Село и Гробље. Преци данашњег становништва насељени су на опустелој земљи.

Најстарији досељеници су:

-Ђуровићи (40 к.) (с. Никољдан). Њихови преци су побегли од крви из Куча, Дошла су три брата и најпре се настанили у Лукавици код Тутина; два брата су се отуда вратила у Куче, а Ђура позвале рожајске аге, такође Кучи, да се насели у Грижицу под условом да му неће узимати четвртину од хељде, сена и купуса. Најпре су се населили у Старом Селу више Лучина, одатле се померили у данашње село, а старо селиште им је служило за летње станове. Кажу да су то урадили због тога да се удаље од суседа муслимана; а осим  тога на овој страни је било више простора за крчење. Ђуровићи су се исељавали из Грижице поглавито у Топлицу (Куршумлију) где се презивају Милетићи. Две куће Ђуровића су у Суводолу, а једна у Подбрежју (Бихор).

-Вељовићи (6 к.) (с. Лучиндан) досељени су пре 120 година из Калице (Бихор). Род су са Булатовићима у Бијелој Цркви.

И Ђуровићи и Вељовићи имају засебна гробља.

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.