Порекло презимена, село Црнокрпе (Рожаје)

6. фебруар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Црнокрпе, општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи д. Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Црнокрпе су на кречњачкој површи. По положају село се дели на Горње и Доње Црнокрпе. Куће су по странама изнад површи и око малих долина које пресецају површ.

Земље и шуме.

Крајеви су; Старо Село, Рудине, Радичева Ливада, Рисантине Лазине (испаше), Јасиковац, Лазина, Вуково Лијешће, Јанош изнад села и Крста (шуме) и Чукар.

Воде.

Извори у селу су: Конџило код Црквине, Дугачка Чесма, Чесма под Крш, Студенац и Топлик.

Старине у селу.

Остаци ранијег становништва, сем помонутик топографских назива јесу: кућишта у Лазинама и Јасиковцу, црквине и стара гробља. У Старом Селу још и сад се види пространо српско гробље са каменим крстачама правац и-з. Од цркве су остали довраци од тесаног камена. Друго још старије српско гробље је код основне школе и одбора. Гробови су поклопљепи великим каменим плочама; у њима има и саркорага у Црнокрпама је живело српско православно становништво које је исељено у Србију пре 150 година.

Порекло становништва.

Место њега су досељени из околине:

-Кардовићи (20 к.),

-Дацићи (2 к.),

-Реџовића (7 к.),

-Тахировићи (3 к.),

-Ћоровићи (5 к.).

Ови последњи су примили ислам пре 120 година. Кажу да су род са православним Вујадиновићима у Јошаници (Бихор).

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.