Poreklo prezimena, selo Crnokrpe (Rožaje)

6. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Crnokrpe, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi d. Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Crnokrpe su na krečnjačkoj površi. Po položaju selo se deli na Gornje i Donje Crnokrpe. Kuće su po stranama iznad površi i oko malih dolina koje presecaju površ.

Zemlje i šume.

Krajevi su; Staro Selo, Rudine, Radičeva Livada, Risantine Lazine (ispaše), Jasikovac, Lazina, Vukovo Liješće, Janoš iznad sela i Krsta (šume) i Čukar.

Vode.

Izvori u selu su: Kondžilo kod Crkvine, Dugačka Česma, Česma pod Krš, Studenac i Toplik.

Starine u selu.

Ostaci ranijeg stanovništva, sem pomonutik topografskih naziva jesu: kućišta u Lazinama i Jasikovcu, crkvine i stara groblja. U Starom Selu još i sad se vidi prostrano srpsko groblje sa kamenim krstačama pravac i-z. Od crkve su ostali dovraci od tesanog kamena. Drugo još starije srpsko groblje je kod osnovne škole i odbora. Grobovi su poklopljepi velikim kamenim pločama; u njima ima i sarkoraga u Crnokrpama je živelo srpsko pravoslavno stanovništvo koje je iseljeno u Srbiju pre 150 godina.

Poreklo stanovništva.

Mesto njega su doseljeni iz okoline:

-Kardovići (20 k.),

-Dacići (2 k.),

-Redžovića (7 k.),

-Tahirovići (3 k.),

-Ćorovići (5 k.).

Ovi poslednji su primili islam pre 120 godina. Kažu da su rod sa pravoslavnim Vujadinovićima u Jošanici (Bihor).

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.