Порекло презимена, село Бијела Црква (Рожаје)

6. фебруар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Бијела Црква, општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на кречњачкој површи испод брда Вршина. Кречњачки гребен Крш између два поточића дели насеље у два дела: преко Крша и Главина.

Земље и шуме.

Испод села су ливаде Јагњила, а више села шума и испаше Вршине. Летњи Станови су испод Вршина и у Супротинама испод села. Планина је Градитта удаљена 3-4 часа од села. Њиве су непосредно око насеља, а ливаде поред потока. Називи појединих крајева су: Зрновик, Томово Брдо, Јанкова Главица (по Јанку који је овде раније живео), Супротине, Дебело Брдо, Вуче Брдо, Брестови, Саријића До, Бежана, Равне Њиве. У селу има само два извора: Бунар и Чесма.

Име села и остали подаци о селу.

Бијела Црква је старо насеље, названо по „бијелој“ цркви чије се развалине виде код гробља усред села. На црквинн је стуб од бигра који је служио као постоље за Часну трпезу. Ту се вици лепо израђена крстионица од белог мермера коју су Белоцркванн пренели пре 100 година са црквине у Лучици. Црквииа је остатак ранијег становништва које се иселило у разне крајеве. По народном предању овде су живели Оташевићи који су отишли у село Прекале (Метохија) и Јанковићи који су отишли у Батњик код Рашке. Они су по Причању имали 1000 коза и оваца.

Порекло становништва.

Преци данашњег становништва су:

-Вељовићи – Булатовићи досељени из Роваца. Од досељења броје 6 појасева: Томо, Антоније, Спасоје, Вучић, Милија и Јаћим. До 1912 године звали су се Вељовићи, а после узели старо презиме Булатовићи. Кажу да је Томов отац Миљко најпре живео у Краљима (Васојевићи), а затим у Краљици и Јоховој Води (Бихор), одакле су дошли у Бијелу Цркву. Касније (пре 100 година) добегла је још једна кућа Вељовића из Јохове Воде, јер су у Бихору убили Цикотића. Ови Булатовићи, за разлику од првих, називају се и Пријелошчићи по баби која је била из Пријелога. Булатовића има сада у Бијелој Цркви 40 кућа (с. Лучиндан). Велики број Вељовића-Булатовића раније се иселио у Топлицу и Ибар.

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1 960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.