Poreklo prezimena, selo Bijela Crkva (Rožaje)

6. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bijela Crkva, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na krečnjačkoj površi ispod brda Vršina. Krečnjački greben Krš između dva potočića deli naselje u dva dela: preko Krša i Glavina.

Zemlje i šume.

Ispod sela su livade Jagnjila, a više sela šuma i ispaše Vršine. Letnji Stanovi su ispod Vršina i u Suprotinama ispod sela. Planina je Graditta udaljena 3-4 časa od sela. Njive su neposredno oko naselja, a livade pored potoka. Nazivi pojedinih krajeva su: Zrnovik, Tomovo Brdo, Jankova Glavica (po Janku koji je ovde ranije živeo), Suprotine, Debelo Brdo, Vuče Brdo, Brestovi, Sarijića Do, Bežana, Ravne Njive. U selu ima samo dva izvora: Bunar i Česma.

Ime sela i ostali podaci o selu.

Bijela Crkva je staro naselje, nazvano po „bijeloj“ crkvi čije se razvaline vide kod groblja usred sela. Na crkvinn je stub od bigra koji je služio kao postolje za Časnu trpezu. Tu se vici lepo izrađena krstionica od belog mermera koju su Belocrkvann preneli pre 100 godina sa crkvine u Lučici. Crkviia je ostatak ranijeg stanovništva koje se iselilo u razne krajeve. Po narodnom predanju ovde su živeli Otaševići koji su otišli u selo Prekale (Metohija) i Jankovići koji su otišli u Batnjik kod Raške. Oni su po Pričanju imali 1000 koza i ovaca.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovništva su:

-Veljovići – Bulatovići doseljeni iz Rovaca. Od doseljenja broje 6 pojaseva: Tomo, Antonije, Spasoje, Vučić, Milija i Jaćim. Do 1912 godine zvali su se Veljovići, a posle uzeli staro prezime Bulatovići. Kažu da je Tomov otac Miljko najpre živeo u Kraljima (Vasojevići), a zatim u Kraljici i Johovoj Vodi (Bihor), odakle su došli u Bijelu Crkvu. Kasnije (pre 100 godina) dobegla je još jedna kuća Veljovića iz Johove Vode, jer su u Bihoru ubili Cikotića. Ovi Bulatovići, za razliku od prvih, nazivaju se i Prijeloščići po babi koja je bila iz Prijeloga. Bulatovića ima sada u Bijeloj Crkvi 40 kuća (s. Lučindan). Veliki broj Veljovića-Bulatovića ranije se iselio u Toplicu i Ibar.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1 960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.