Poreklo prezimena, selo Ibarac (Rožaje)

23. januar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ibarac, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je u dolini Ibarca koji utiče u Ibar kod Rožaja. Dolina Ibarca pretstavlja deo terminalnog glečerskog basena. U reljefu se ističu dva plećata bila, sastavljena od morenskog nanosa, i široke doline oko Ibarca. Naselja su i po fluvio–glacijalnim terasama i na blagim stranama bila.

Zemlje i šume.

Pojedini krajevi u seoskom hataru su: Carine, Alj (šuma) Kamenjuša, Demske Ravni, Stara Vodenica, Dragojlovac, Matovsko Brdo, Ljuksačin, Vukoser (njive i livade), Livade, Krš Krčeljeve, Grbov Krš, Klik, Lijepa Brežđa (šume i utrnne), Laz Šaskinov (livade).

Vode.

Glavpe vode su: Ibarac, koji presuši u leto, Bijela Voda (česma), Studenap u Kninu, „Selo“ izvor u Dragojlovcu i Ali—Ibrina Česma.

Tip sela.

Kuće su grupisane na srodničkoj osnovi po krajevima: Matovići, Alilovići i dr. Dragojlovac smatraju kao zaselak Ibarca, iako nije udaljen od glavnog dela sela. To dolazi otuda što je ranije bio zasebno naselje, naseljeno srpskim stanovništvom. U Dragojlovcu je staro „latinsko groblje“.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovništva Ibarca doseljeni su iz raznih krajeva.

-Dacići (Šabovići, Alilovići i Demići) (20 k.) došli su iz susednog sela Danića u toku poslednjih 100 godina. Naseljavanjem po Ibarcu, oni su brzo primili srpski jezik koji su donekle i ranije govorili. Na to su uticali dodiri i ženidbene veze sa stanovništvom srpske govorne grupe u gradu Rožaju i okolini. Nisu više hteli da se orođavaju sa Rugovcima kao ranije dok su bili u Daniću.

-Medovića (3 k.). Došao Mato Sekulić iz Zagrađa kod Berana pre 120 godina i primio islam.

-Brđani (3 k.); doseljeni pre 120 godina iz Bjelopavlića i ovde primili islam.

-Taraniši (3 k.) došli su iz Bihora u Paučinu; tamo su pali na krv i došli ovde na zemlju koju su kupili u Brđana.

-Odžići (6 k.); došao Sejdija Odžić iz Metohije da izbegne krvnu osvetu. Kažu da pripadaju plemenu Krasniću.

-Asovići (3 k.); predak Muča dobegao od krvi iz sela Jasiča kod Junika (Metohija) pre četiri pojasa. Svojataju se sa Danićima, iako nisu istog porekla.

IZVOR: Prema knjizi dr. Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.